Jó hangulatban, újra együtt: ilyen volt a Görögtűz + tábor

A Görögkatolikus Metropólia szervezésében idén is a Görögtűz + tábor indította a sort: Pálházára utaztak a fiatalok.

csoportkép

Az idei mottónk "Álljatok ellen" (Jakab 4,7)

Első nap

Már az első napon remek program ígérkezett: a regéci várat csodálták meg a fiatalok, majd a pálházai görögkatolikus templomban vettek részt Szent Liturgián, ahol Dudás György és Pásztor Gergely atya várta nagy szeretettel a táborozókat. A kellemes vacsora után Töviskes Mária mentálhigiénés szakember játékos feladatokkal segített nekik az ismerkedésben.

a templomban

Második nap

Kedden Kassára utaztak, ahol az Istenszülő születéséről elnevezett görögkatolikus székesegyházat látogatták meg. Nosov Roland atya kísérte őket végig a történelmi belvárosban, és a főbb nevezetességekről is mesélt. Megmutatta nekik a Szent Erzsébet székesegyházat, a Szentháromság szoborcsoportot, a zenélő szökőkutat, a Premontrei templomot, és az Orbán-tornyot. Vacsora után Paraklisz imádságot végeztek Czirják János atya vezetésével, aki a hitből fakadó tettekről és jócselekedetekről is szólt. Az estét jókedvű, közös játékkal zárták.

Kassán

Harmadik nap

Az önfeledt szórakozásé volt a főszerep. Senki nem maradt szárazon, hiszen a Sárospatak-Végardó strandon töltötték a napot, majd az este imádsággal és elmélkedéssel zárult, amit Magyar Richárd atya tartott.

Negyedik nap

Csütörtökön a természet szépségeiben szerettek volna gyönyörködni a táborozók, a Háromhutát átölelő erdőket szerették volna bejárni, de sajnos az időjárás közbeszólt. Kedvüket azonban ez sem szegte, hiszen Töviskes Mária mentálhigiénés szakemberünk egy kis belső túrára hívta a fiatalokat. Mindenki a saját érzéseivel indult útnak, az életük körüli utazás, zarándoklat során megnézték, hol tartanak most, és hol találkozhatnak Istennel. A játékos, önismereti feladat után közkívánatra Sátoraljaújhelyre látogatott el a csapat, ahol a Zempléni-kalandparkban pattantak fel a bobra.

bobozás

Visszatérve a szállásra Domokos atya imádságos elmélkedését hallgathatták meg. Az idei mottó is szóba került: állj ellen! Zsolt atya szerint két nagy kísértés játszik szerepet a mostani fiatalok életében. Az egyik, hogy nehezen tudják megélni az Isten-kapcsolatukat itt a földi életben. Sokszor úgy érzik, hogy majd akkor csúcsosodik ez ki, amikor életük végén találkoznak a Mindenhatóval.

Ami szintén ott motoszkál a fejükben, azt pedig a 139. zsoltár sorai hívták elő:

„Hiszen te formáltad bensőm, s anyám méhében te szőtted a testem.”

Mivel tizenévesekről van szó, fontos számukra a külső. Felvetődött bennük, hogy elég szépek-e, elég jók-e, hogy valaki majd egyszer - minden hibájuk ellenére - feltétel nélkül elfogadja őket. Zsolt atya szerint az már bizakodásra adhat okot, hogy a Jóisten teremtette őket...

Tinédzserek lévén a testiség, az intimitás is szóba került. Állj ellen! A kérdést a hormonológia és a pszichológia segítségével járták körül, rámutatva arra, hogy mennyire támasztja alá a tudomány az egyház álláspontját. Arról nem is beszélve, hogy érdemes hosszútávú, biztonságos párkapcsolatra törekedni, tanácsolta Zsolt atya.

tábortűz

A vacsorát szalonnasütés és nagy beszélgetés zárta. Az esti tábortűz mellett a fiatalok a görögkatolikus püspök atyáknak írtak egy személyes levelet, hogy mit jelent nekik ez a tábor. A napot egy közös hálaadással zárták.

Péntek: a búcsúzás napja

Délelőtt a filkeházi görögkatolikus templomot mutatta meg a csapatnak Pásztor Gergely parókus atya, itt mondták el a tábor záró imádságát is.

szív jel

Köszönet Dudás György, Czirják János, Magyar Richárd, Domokos Zsolt atyáknak, hogy jelenlétükkel, tanításaikkal, elmélkedéseikkel színesítették a hetet és erősítették a fiatalok Isten-kapcsolatát. Külön köszönet Vadász Viktóriának, a Pasztorációs Iroda munkatársának a szervezésért, Töviskes Máriának, a KEMENCE Mentálhigiénés Központ vezetőjének, hogy segített jobban megismerni önmagunkat és egymást!

Köszönjük, hogy együtt lehettünk, találkozunk jövőre is!

FÉNYKÉPEK

Szerző: Görögkatolikus Metropólia, fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Címkék