Hittanosok tanévzáró hálaadása

Idén, június 20-án került megrendezésre Sajópálfalán a hittanosok tanévzáró hálaadása. Legtöbben autóbusszal vagy autóval jöttek, de voltak, akik kerékpárral zarándokoltak a Kegyhelyre a Miskolci Egyházmegye számos parókiájából.

lufieregetés, templom

A napot Szent Liturgiával kezdtük – zengett a templom a közel 400 gyermek énekétől - amelyen velünk imádkozott Atanáz püspök atya is. Papp Zoltán homrogdi parókus atya, aki feleségével együtt e nap főszervezője volt, lelkes prédikációjával bíztatott minket. Elmondta a jó nyári szünet összetevőit, melyek a következők: Élmény, Jókedv, Mosoly, Nyitott szív, Rendszeres ima, Templom, Barátok. Felhívta figyelmünket arra, hogy óvjuk magunkat a bűntől, a semmittevéstől. A nyári szünetben is legyünk nyitottak minden újra, ami minket épít, gazdagít, fedezzük fel a körülöttünk lévő értékeket, lássuk meg benne a Teremtő Isten jóságát. A jókedv, a barátok között megélt percek töltsenek fel, szerezzünk élményeket, de ebből ne hagyjuk ki Teremtő Urunkat sem, akitől mindezeket a jókat kaptuk. A nyár legyen a jó Istennel való kapcsolatunk mélyebb megélése, mert most nem kell olyan szorított ütemben kötelességeink után szaladni. Találjuk meg minden napnak az értelmét, ne csak a semmittevéssel teljen el a nyár.

Közös tízórai elfogyasztása után a templomban Kovács Lajos atyával gitárral kísért énekeket tanultak a gyerekek, eközben a felnőttek előkészültek a nagy játékra, amely az idei évben egy képzeletbeli társasjáték keretében zajlott, mely 40 mezőből állt. Az adott mezőn minden csapat egy dobókocka segítségével dobott, és így tudott tovább lépni. Az egyes mezők feladatokat rejtettek magukban, mely megoldása esetén újabb dobás következett: bibliai kérdések, sportkérdések, ügyességi feladatok. Azonban volt olyan is, ahol a következő mondattal találkoztak a gyerekek: "Tegnap este sokáig nézted a TV-t, elfelejtetted az esti imát, lépj vissza az 5. mezőre" vagy, aminek jobban örültek a gyerekek: "A játék és internetezés helyett elolvastál egy könyvet, lépj előre a 35. mezőre. A 40., s egyben utolsó állomás a kegytemplomban volt, ahol a kegykép előtt a csapatok az Üdvözlégy Mária kezdetű imával köszöntötték az Istenszülőt és ekkor megkapták ajándékukat a hittanos csokit. Ez nem akármilyen csoki volt, hiszen kifejezetten erre a napra készült. Csomagolásán a sajópálfalai kegykép található, mely egyben gondos hittanosok megőrizve, hittankönyvük, bibliájuk könyvjelzőjévé is válhat, melynek hátoldalán a jó nyári szünet összetevőit is megtalálhatja egy rövid imával: "Köszönjük! Köszönöm Uram, hogy hitet adtál, mélyet, komolyat, égőt és szépet. Tudok örülni minden jónak, és gyermeki szívvel imádlak téged!"

kézfogás

Az ebéd elfogyasztása után minden gyerek felfújt lufit engedhetett el a levegőbe, mely szimbolizálhatja az elmúlt évet, egy fohászt a Jó Isten felé, hálaadást annyi hittel teli percért vagy csak a gyermeki szívek vidámságát, sokszínűségét, melyet az égbolton a színes léggömbök képe juttatott eszünkbe.

Zárásként az Istenszülő tiszteletére Atanáz püspök atyával együtt elimádkoztuk a Parakliszt. Nagyon szeretjük ezt a szertartást, de mindig megható, amikor több száz gyermek imádkozza ezt végig!

A búcsúzás után irány haza: busszal, kocsival, vagy a hegyen át kerékpárral.

Jól kezdődött a vakáció! Csak Isten áldása legyen rajta, s akkor jó lesz a folytatás is.

A rendezvény fotóalbuma az alábbi linken érhető el. https://goo.gl/photos/yKoFVh1fCi9VxmhU9

A Szent Liturgián elhangzott prédikáció meghallgatható a linkre kattintva: https://drive.google.com/open?id=0B-jf0g4RSdjATVhQZk5tSy16eEk

Szerző: Szepesi Szilárd, képek: Bodnár Dániel

Címkék