Hétvégén zajlott a hittan- és liturgikusének-verseny egyházmegyei fordulója

Mindhárom egyházmegyében március 18-án, szombaton tartották a metropóliai versenyek egyházmegyei fordulóját.

az ózdi bronzérmesek

A hittan-, valamint a liturgikusének-verseny számára a helyszínt a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola biztosította.

Mintegy százötven gyermek, huszonöt parókiáról érkezett az esperesi kerületek elődöntőjében megszerzett kimagasló eredmények után, hogy ismét számot adjon tudásáról az idei hittanverseny témájául megjelölt Apostolok Cselekedeteinek első fejezeteiből.

a megnyitón

A verseny idén is a mennyei Atyához való fordulással, imádsággal kezdődött. Majd Atanáz püspök bátorította a versenyzőket. Arra is felhívva a gyermekek figyelmét, hogy bár fontos a mai napon a győzelem is, de sokkal fontosabb a szeretet.

versenyzők

A feladatlapok kitöltése után sem maradhatott senki tétlen, négy nagy csoportban zajlottak a foglakozások, míg a feladatlapokat kijavították. Képzeletben és képekben a Szentföldön lehetett utazást tenni, lehetett ismerkedni a chotki kötés fortélyaival, vagy éppen „varázsképeket” festeni, akik pedig még ministránsok is saját parókiájukon, külön feladatot kaptak.

előadás

A várva-várt eredményhirdetésen sok-sok ajándék talált gazdára. Papp András atyától, a Hitoktatási Bizottság elnökétől azt is megtudtuk, hogy különösen a nagyobbaknál, egy vagy két pont különbséggel születtek meg a helyezések. (A verseny eredményei a mellékletben találhatók)

Már javában dolgoztak a hittanversenyesek a feladatlapok megoldásán, amikor a liturgikusének-verseny is elkezdődött.  Idén Virágvasárnap ünnepköréből jelölték ki az egyes korcsoportok számára az alaposan megtanulandó kánonokat, ódákat és sztichirákat.

éneklő kislány

Szinte az egész délelőtt imádságban telt ezen a versenyen, ahogy erre Atanáz püspök is utalt, különösen úgy, hogy az iskola kápolnájában hangzottak el liturgikus dallamok.

a zsűri

Az énekverseny beénekléssel kezdődött, amit Mellesné Boross Kinga, a zsűri elnöke vezetett. A helyezések és a különdíjak odaítélésben Bak László és Szűcs Tivadar segítették tisztelendő asszony munkáját. A délelőtt folyamán harmincöten mutatták meg énektudásukat az legkisebbektől, egészen a középiskolás korúakig. ( A verseny eredményei a mellékletben találhatók)

FÉNYKÉPEK: Hittanverseny, Liturgikusének-verseny

Címkék
Csatolmány