Hangverseny a székesegyházban

A Hoorn-i Bizánci Férfikar 2015. október 22-én, a székesegyházban adott koncertet. A kórus énekeivel már a Szent Liturgiába is bekapcsolódott, melyet Orosz Atanáz megyéspüspök atya vezetett. A hangverseny a szertartás után kezdődött.

Bizánci férfikar

Nem mindennapi Szent Liturgiát tartottak ma a miskolci Székesegyházban. Orosz Atanáz püspök atya vezetésével, az egyházmegye több papjának segédletével ószláv nyelven végezték, melyet igazán ünnepélyessé a hollandiai Hoorns Byzantijns Mannenkoor (Hoorn-i Bizánci Férfikar) ószláv énekei tettek. A férfikar énekeit az eredeti dallamok hagyománya szerint, az orosz monostorok szerzetesei által ma is gyakorolt stílusban adja elő. Elsődleges céljuk a szláv-bizánci egyházi zene hiteles interpretálása. A kórus Fennállásának harmincadik évfordulóját magyarországi látogatásával teszi emlékezetessé, a metropólia vendégeként.

A mai szent liturgián - ahogyan a megyéspüspök fogalmazott - közösen imádkoztunk az „öreg kontinens jelenéért és jövőjéért”, emlékezve a fél évszázaddal ezelőtti magyarországi eseményekre. A kórus nemzeti ünnepünk előtt tisztelegve útjának negyedik állomásán hangversenyt is adott. Repertoárjukba a gyászmise énekeiből válogattak, zárásképpen feltámadási szertartásából vett dallamokat szólaltattak meg.

Karvezetőjük 1990 óta Grigori Sergei Sarolea, aki orosz ortodox családban nevelkedett és már gyermekkorában elsajátította az egyház liturgikus dallamait. A hágai és rotterdami konzervatóriumi tanulmányok után, mesterfokozatát az utrechti egyetemen szerezte. A kórus hatodik lemeze két héttel ezelőtt, Rituálék címmel jelent meg. A CD-k hanganyaga felöleli mindazokat a bizánci rítusú egyházi énekeket, amelyek az élet fontosabb eseményeit kísérik, így a születést, a keresztelést, a házasságkötést, a temetést. Előadnak továbbá Aranyszájú Szent János-féle liturgiai, Valaam monostori vecsernyés, valamint böjti és húsvéti énekeket is.

A vallásos repertoár mellett a kórus természetesen világi dallamokat is megszólaltat ukrán, orosz, magyar és természetesen holland népdalokból. Ebből kapott egy kis ízelítőt a Görögkatolikus Általános Iskola gyerekserege. Az ajándékba kapott tulipánhagymák virágiban még sokáig gyönyörködhetnek. Miskolc és a környék nevezetességeinek meglátogatásával folytatódik a kórus magyarországi programja.

FÉNYKÉPALBUM

Címkék