Fél évszázadnyi „örömhír” Sajószentpéteren

A védőszent emléknapja és az azt követő vasárnap is jeles ünnepnappá vált Sajószentpéteren

Keresztes Szilárd

A Sajószentpéteri Görögkatolikus Parókiát 1972-ben alapították. Félévszázados fennállásának fényes megünneplésére azonban csak most, egy évvel később került sor, a tavalyi parókusváltás, Jármi Zolán atya elköltözése, Kovács Lajos atya érkezése miatt.

Fél évszázad nem tűnik nagy időnek egy egyházközség életében, de nagy eredményei vannak a sajószentpéteriek életében. Parókia, azaz lelkészi lakás, szép templom az Úr hajlékának, házi segítségnyújtó szolgálat, azaz idős, beteg emberek gyámolítása, karitász-szolgálat, és egyházi fenntartású bölcsőde és óvoda a legkisebbeknek mind-mind hirdeti Isten dicsőségét, az evangélium örömhírét. Van miért hálát adni.

a liturgián

A 2020-ban átadott óvoda és bölcsőde Szent Péter apostol nevét viseli Sajószentpéteren. Szent Péter és Pál főapostolok ünnepén Atanáz püspök is részt vett azon a Szent Liturgián, amelyre az óvodásokat óvó- és dajka nénik, valamint szüleik is elkísértek.

előadás

Az ünnephez kötődően korábban „Szent Péter a Bibliában” címmel rajzversenyt hirdetett az óvoda társintézményeink körében. A legjobb pályaműveket is most jutalmazták. A díjátadó résztvevőit az óvodások a csodálatos halfogásról szóló bibliai történet előadásával lepték meg.

rajzok

A templom búcsúünnepét július 2-án tartották. Az ünnepi Szent Liturgiát Dr Keresztes Szilárd, emeritus püspök vezette. Homíliájában felidézte az elmúlt ötven év elért eredményeit és egyben emlékeztette a hívőket, hogy Szent Péter és Pál apostolok nyomában, ma is hűséges áldozatvállalással kell megéljük  Krisztus evangéliumát.

atyák

Az itt szolgált parókusok Isten Igéjének hűséges hirdetői voltak mindannyian. Időrendi sorrendben Szarka József, Obbágy László, Polgári László, Kormos Illés, aki tavalyi váratlan elhunyta miatt a megdicsőült igazakkal pihen az irotai temetőben, Lipták Pál, Pacsai János, akinek szolgálati idejében a templom felépült és idén ünnepli huszonöt éves éves papi jubileumát, és Jármi Zoltán.

Szívből örülünk, hogy köszönetet, hálát mondhatunk a mindenható Istennek és a templom- és közösségépítő jó szándékú híveknek, közösségnek.

Kovács Lajos, parókus

Címkék