Evangélium - képekben

A miskolci székesegyházat és a benne látható ikonokat magyarázó kiadvány jelent meg.

könyv borítója

Maga a szerző, Terdik Szilveszter ajánlotta a tavaly év végén megjelent kötetet a Miskolci Egyházmegye szolgálattevőinek figyelmébe.

Terdik Szilveszter

A miskolci görögkatolikus Nagyboldogasszony-székesegyház címmel megjelent kiadvány bevezető tanulmányában az egyházközség rövid történetét találjuk, illetve magának a templom építésének történetét. A székesegyház leírása című fejezetben a szerző azokat a tárgyi emlékeket, berendezéseket, ereklyéket is részletesebben mutatja be, amelyeket az utóbbi száz évben helyeztek el a templomban.

könyv belseje

A Búza téren száztizenegy éve álló görögkatolikus templom 2011 óta székesegyház. Azóta kívül-belül különösen látványos átalakuláson ment keresztül. Két éve a templomhajó egy komplett ikonográfiai programmal gazdagodott. Ebben a rendkívül részletgazdag képi világban segít eligazodni a most megjelent könyv.

könyv

„Nem vagyunk hozzászokva magyar görögkatolikus viszonyaink között, hogy templomaink festészeti programja ilyen sok és sokrétű, igen gazdag képi elemből álljon össze. Az volt a cél, hogy ehhez a képi programhoz egyfajta vezetőt adjunk az érdeklődő hívő közösség kezébe” – mondta a könyv szerzője.

A falakon látható csaknem száz képet tartalmazó ikonsorozatot nem csak művészeti szempontból mutatja be a szerző, hanem az ábrázolt szentekről olyan alapvető információkat is leír, amelyek a száraz tényeken, adatokon túl egy kis teológiai buzdítást is adnak, vagy esetleg egy-egy ábrázolt szent életútjának megismerésére inspirálnak.

a könyv

A kiadvány kétféle borítóval jelent meg. Az egyik, kicsit díszesebb a nyíregyházi, valamint a debreceni székesegyházat bemutató kötetekkel együtt fog majd hármas egységet alkotni. Ezek a példányok egy részletes térképmellékletet is tartalmaznak, amin az összes parókia és görögkatolikus templom megtalálható. Ennek a térképnek az elkészülte is egy újdonság a Miskolci Egyházmegye történetében.

Terdik Szilveszter

A Miskolci Egyházmegye centenáriumi évére készülve pályázaton (CNP-KP-1-2023/1-000087) elnyert forrás tette lehetővé a kiadvány megjelenését. A könyv az Emberszerető Alapítvány gondozásában jelent meg, kereskedelmi forgalomban nem kapható, azonban a Miskolci Egyházmegye parókiáin megtalálható.

Címkék