Énekszóval dicsérni Istent

Gyermekek számára tartottak kántorképzést Edelényben

kiskántorok

Öt évvel ezelőtt szerveztek először gyerekek számára kántorképzést a Miskolci Egyházmegyében. Idén július 6-án, Edelényben, a Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégiumban tartották a foglalkozásokat. Nem csak lányok, de fiúk is részt vettek a  mini kántorképzőn. Idén újra Aranyszájú Szent János liturgiáján énekelt dallamokat gyakorolták elsősorban.

kiskántork

A gyerekek a szertartások látogatásával vagy a hittanórákról már rendelkeznek liturgikusének ismeretekkel, ezek tökéletesítése, egységesítése volt most az egynapos képzés  feladata Ambrus Annamária, Flaskó Attiláné és Juhászné Drabik Tünde szakmai vezetése mellett. A képzés irányítói nem csak képzett ének és zenetanárok, hanem saját egyházközségükben kántori feladatokat is ellátnak, így gyakorlati tapasztalataikkal, szakmai titkokkal is ellátták a résztvevőket. Azt is igyekeztek tudatosítani, hogy egy ünnep, egy liturgia szépségéhez nagyban hozzájárul a kántor, és énekhangja. Ő az aki, megteremti az imádság légkörét.

a templomban

Igazán motiváló volt a gyerekek számára az is, hogy Atanáz püspök tevékenyen figyelte munkájukat. Majd míg a hangszálak pihentek, addig a kézügyességre volt szükség, sőt sportjátékra is volt lehetőség. A frissen szerzett ismeretek „vizsgája” pedig az edelényi egyházközség esti Szent Liturgiáján vezetett éneklés volt.

a templomban

A Szent Ágostonnak tulajdonított mondással biztatjuk a felnövekvő nemzedéket a szertartásokon való aktív részvételre: „Aki énekel, kétszeresen imádkozik.”

FÉNYKÉPEK

Címkék