Döntés – ez az idei 22+ egy szóval összefoglalható mottója

Illés próféta emléknapján kezdődött a fiatal felnőttek Máriapócsra tartó gyalogos zarándoklata

zarándoklat

Ismerős fogalom már július 20-a táján a 22+, a fiatal felnőttek Máriapócsra tartó gyalogos zarándoklata. Az idei zarándoklatra az Ószövetségből választottak jelmondatot a szervezők; Salai Szabolcs atya, és a Miskolci Egyházmegye Ifjúsági Irodája munkatársai:

"Adj szolgádnak éber szívet, hogy meg tudja különböztetni a jót meg a rosszat." (1Kir 3,9)

zarándoklók

Két év után ismét Tokaj városából keltek útra mindazok a 22 év felettiek, akik vállalták, hogy az imádságnak és Istennek szentelnek egy pár napot. A cél pedig már megszokott; megérkezni Máriapócsra, az Istenszülőhöz. A mintegy hatvan kilométeres „gyaloglást” több elmélkedés egészíti ki. Ezek mindegyike a döntés, a választás kulcsfogalmára fókuszál majd Ábrahám, Jákob, Jézus Krisztus, valamint Szent Pál életéből, és arra, hogyan hozták meg ők a döntéseiket, akár nehéz pillanatokban is.

a templomban

Szertártartásunkban július 20. ünnep, Szent Illés próféta emléknapja. Csütörtökön késő délután, a tokaji görögkatolikus templomban megtartott Szent Liturgiával kezdődött az idei zarándoklat. A liturgián Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke tartott elmélkedést, melyben Szent Illés próféta életéből emelt ki egy-egy mozzanatot, példaként állítva a zarándokok elé a próféta élethelyzeteit.

Ábel atya

Ábel atya rámutatott, hogy Illés próféta nagyon szép példája a szerzetesi életnek. A szláv szerzetesi hagyományban nagy tiszteletnek örvend, az  első olyan ószövetségi prófétának tartják, aki cölibátusban élte az életét. Saját életét teljesen egészében Isten szolgálatának rendelte alá, még a családról is lemondott. „Vannak napjainkban is, akik  meghallják  Isten hívó szavát a szerzetesi életre, ahogyan Illés próféta is tette” – fűzte hozzá a püspök, majd  annak az özvegynek a történetét idézte föl (1 Kir 17), aki az utolsó adag ételéből vendégelte meg a prófétát. Az asszony már lemondott saját életéről, azonban Isten megáldja azt. Mi is lehetünk így, mikor Isten kér tőlünk valamit, amiből nekünk „kevés” van, mint most ezt a zarándoklatot; egy pár napot az életünkből, és a Isten megsokasítja ezeket, ha jó szívvel tesszük, mondta Ábel atya.

a templomban

Isten miután oly sokszor megmutatta kegyelmét, Illés próféta imádságai nyomán több csoda is történt az életében, a próféta mégis megijed és elmenekül. A mi életünkben is előfordul ez a kettősség, hogy valamilyen csodálatos dolog után kishitűvé válunk, „bár megtapasztaljuk Isten gondoskodó szeretetét, mégis ott van bennünk a kétely, a bánat, a szomorúság.” – hangzott el a püspöki tanításban.

A „bűnbánat következménye egy döntés, mint ahogyan ennek a zarándoklatnak is egy szóval így lehetne összefoglalni a mottóját” – mondta Ábel püspök, és arra is rámutatott, hogy nem csak akkor kell döntéseket hoznunk, amikor jól mennek a dolgaink és érezzük Isten kegyelmét, hanem akkor is, mikor távol vagyunk Istentől, de nem mindegy, hogy ez a döntés mit eredményez.

Ábel atya, Salai Szabolcs

„Szükségünk van arra, hogy legyenek olyan élethelyzetek, olyan programok, olyan zarándoklatok, olyan közösségi események, amelyek az Istenhez való tartozásunkat erősítik, és mi is kifejezzük iránta való szeretetünket.” – zárta a tanítást a főpásztor.

Gorcsa György

A liturgián Gorcsa György atya a 22+ plusz történetében immár ötödször köszöntötte a tokaji parókián az Istenszülőhöz igyekvő mintegy hetven zarándokot, az őket kísérő lelkiatyákat, köztük Fedor Péter, Molnár Attila és Verdes Miklós atyákat, akik már évek óta mindig végigkísérik a zarándokló a fiatalokat. A liturgiát Kertész János Ferenc, tokaji plébános atya is megtisztelte jelenlétével.

A parókia udvarán elköltött vacsora után valóban útnak indultak a város északi, Bodrogkeresztúr felé eső végére, ahol nem csak a szállás, hanem Verdes Tamás tréner, tanácsadó, csapatépítő programmal várta a fiatal felnőtteket.

Salai Szabolcs, Nagy Luca, Verdes Miklós

Pénteken a kora reggel megtartott utrenye után a Tiszaeszlár, majd Nyíregyháza  felé vették az irányt a zarándokok.  Szombaton kora estére tervezik a máriapócsi érkezést.

FÉNYKÉPEK

Címkék