Dobogós hely az MKPK rajzpályázatán

Az MKPK által, „Az Eucharisztia az Egyház életének forrása” címmel meghirdetett pályázaton Béres Julianna részesült elismerésben Egyházmegyénkből.

a nyertes rajz

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében rajz- és fotópályázatot hirdetett „Az Eucharisztia az Egyház életének forrása” címmel. A pályázat célja, hogy a résztvevők a képzőművészet és a fényképezés művészi eszközeivel bemutassák Egyházunk legmélyebb titkát, az Oltáriszentséget és keresztény életünk csúcspontját és forrását, a szentmisét.
A pályázatok az egyházmegyei fordulókból kerültek az országos versenybe.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre november 17-én, szombaton került sor a Szent Erzsébet rózsája díjátadó est keretében a Szent István-bazilikában. A díjakat Erdő Péter bíboros, prímás, érsek és Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke adta át.

a díj átvétele

Örömmel tudatjuk, hogy Béres Julianna, az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója az országos megmérettetésen a 3-4. osztályos korcsoportban harmadik helyezést ért el.

A kisiskolás így mesélt a díjazásról: „Legjobban akkor lepődtem meg, amikor otthon voltam betegség miatt és felhívott Kati néni, az osztályfőnököm, és az egész osztály egyszerre kiabálta nekem a telefonba, hogy „gratulálunk!” Akkor tudtam meg, hogy a rajzommal egyházmegyei 1. helyezést értem el. Nagyon boldog voltam, mert 1. helyezettnek lenni mindig nagy öröm.

„Az országos 3. helyezésnek is örültem, de a legnagyobb boldogság az volt, hogy a Szent István Bazilikában vehettem át a díjat, és hogy Erdő Péter bíboros úr adta át nekem. Ezzel persze még nem ért véget az örömsorozat, mert hétfő reggel az igazgató bácsi is gratulált nekem az egész iskola előtt. Nagyon sok örömet hozott nekem ez a rajz! Köszönöm Istenem! – sóhajtott fel a harmadikos kislány.

Béres Julianna

A tanuló felkészítő tanárát és osztályfőnökét, Kossuth Szabolcsné, Kati nénit kérdeztük arról is, hogyan tudta motiválni tanítványait a versenyen való részvételre.

„Mikor elolvastam a pályázati címet, bevallom hirtelen, felnőttként is elgondolkodtam a cím jelentésén és azon, hogyan ültessem ezt át a harmadikos gyermek számára érthetővé.

Gondoltam, segítségül hívom a Gyermekbibliát, hiszen minden reggelünket egy-egy részletének olvasásával kezdjük. Beszélgettünk a Bibliáról, Jézus életünkben betöltött szerepéről, az áhítatokról, a szentmiséről, a templom meghitt légköréről, a szent áldozásról…..

Rajzainknál mindig törekszem inspirálni tanítványaimat a különleges technika, változatos kifejezések, képalkotások alkalmazására. Támpontként sok-sok lehetőséget kínálok, mindemellett szabadon kiválaszthatják a számukra legkedvezőbb megoldási módot, természetesen a saját ötletük megvalósítását mindig nagyra értékelem. Egyházi iskolaként úgy érzem, az ez irányú motiváció mindennapos az életünkben. Nyilván felolvastam nekik a pályázat csodálatos díjait is, mely még egy újabb ösztönző erőként hatott számukra.

Nagyon boldogok voltunk, mikor meghallottuk, a megyei eredményeket, hiszen osztályunkból beküldött rajzok közül választották ki az első két helyezettet.”

(A rajz-, és fotópályázat összesített országos eredménye a csatolmányban megtalálható)

 

Címkék
Csatolmány