Családi nap Isten áldásával. Hogy is másképp?

A felsőregmeci görögkatolikus cigány közösség számára a világ legtermészetesebb dolga, hogy programjaik központi része a Szent Liturgia.

lány gyermekkel

Így történt szombaton is: kora reggeltől folytak az előkészületek, hogy a szertartás végén közösen tudjanak étkezni. Sőt, a terepet már előző nap rendezte Mundér Attila és családja. Így a Miskolci Egyházmegye Cigánypasztorációs Bizottságának két tagja egy önkéntessel, és a helyi Vojvodáné Arankával hamar nekiláthattak a főzésnek.

a főzés

Közben délelőtt kézműveskedés zajlott, de amikor Lipusz László parókus, és az általa meghívott két atya, Trescsula László és Orosz István megérkezett, a harangszóra - mindent felfüggesztve - imádkozni mentek a kápolnába.

Orosz István, Trestyula László és Lipusz László

A liturgia után pörkölt és tészta volt az ebéd. Köszönet Csejoszki Szabolcs atyának az alapanyagokért! A kenyérért Kozmáné Marikának, az üdítőkért, savanyúságért a helyi önkormányzatnak! Az „Édes Jézus, légy vendégünk” messzire hallatszott a „Megy a gőzös” dallamán! :)

István atya

Délután folytatódtak a programok. Legnagyobb sikere talán a gyöngyfűzésnek volt. De gyerekek és felnőttek, nagyon élvezték a tombolát is. A kisebbek játékokat, édességeket, a szülők-nagyszülők cukrot, lisztet, stb. nyerhettek.

gyöngyfűzés

Lelkesen turkáltak az asszonyok a karitász által küldött ruhanemű közül, nagy segítség a családoknak, ha csak egy-egy darabbal kevesebbet kell megvásárolni… Mindenütt sok a kisgyerek…

A megmaradt ételt családonként hazavihették vacsorára a résztvevők, ezt is nagyon hálásan fogadták.

tombola húzásra várva

Ritka, hogy egy ilyen program után valaki írásban is megköszöni a szervezést. Balogh Erzsike hétfőn azt írta: „Én nagyon jól éreztem magam, élményekkel értem haza és feltöltődve! Tetszettek a programok…férjem is jól érezte magát, és mondta nekem, nemhogy minden héten, vagy havonta lenne ilyen rendezvény! Nagyon segítőkészek voltak a vendégek, beletették szívüket-lelküket!”

a családi napon

Ez a dicséret Bartáné Valikának és Kozmáné Marikának szól, akik önkéntes segítőként hátukon vitték a mindenkinek nagy élményt nyújtó programot!

S mindenek előtt hála Istennek, aki megadott minden feltételt ehhez!

FÉNYKÉPEK

Szerző: Orosz Istvánné

 

Címkék