Cigánypasztoráció a Jelenlét Pontban

A Miskolci Egyházmegye cigánypasztorációja összekapcsolódik Hernádvécsén, a Jelenlét Pontban végzett munkával

kisvonatozás

A Miskolci Egyházmegye cigánypasztorációja Hernádvécsén szépen kapcsolódik össze a Magyar Máltai Szeretet Szolgálat „Felzárkózó Települések”- programjával. Ezen a településen – partnerszervezetként - a görögkatolikusok a „gazdái” a megvalósításnak. Így természetes, hogy a Jelenlét Pont életének része az imádság.

Az őszi szünet egyik reggelén húsz lurkó kért a Miatyánk elmondásával balesetmentes napot a Jóistentől. Busszal kirándultak Pálházára, ahonnan az erdei kisvasúttal a végállomásig utaztak. Jelentéktelennek tűnő dolog történt, amikor megérkeztek: egyik kislány egy rágógumit dobott a fűbe. Nos, ez remek alkalmat kínált arra, hogy a természetről, állatokról, növényekről beszélgessenek, s miközben egyik felnőtt elmondta, hogy ha ezt egy rigó felcsipegeti a fűből, biztosan elpusztul, agyerekek máris érzékenyebbé és nyitottabbá váltak az Istenünk által teremtett világunk védelmére.

táj

Rostallón az erdei kiállítás megtekintése után kézműves foglalkozáson vettek részt. Mindenki egyedi, saját bőr karkötőt készíthetett magának. A kísérő felnőttek az otthon maradó kollégákra is gondoltak, számukra is fontak Szabó Péter segítségével.Nagy játszóterezés következett, ami alkalmazkodásra és fegyelemre tanította a gyerekeket, türelmesen ki kellett várni egymást, hogy a különböző eszközöket, hintákat mindannyian kipróbálhassák. Oda-vissza nagy élmény volt a kisvonatozás, ám míg reggel fázósan húzták össze magukon a kabátokat, délen át csodálatos napsütésben, kellemes időben élvezték az utat.

csoportkép

A húsleves-sztrapacska-palacsinta ebéd elfogyasztására egy széphalmi étterembe ültek be. A többi vendég nem kis csodálkozására étkezés előtt és után, ahogyan azt már a közösség programjain megszokták, mindannyian keresztet vetettek és imádkoztak. A szépen terített asztalnál volt lehetőség arra, hogy evőeszköz-használatról, illemről, előzékenységről beszéljenek. Ebéd végén egy kislány megállapította: Ez puccos ebéd volt! Ez talán mosolyogni való, mégis: ezzel együtt, s az egész napi közös programmal, észrevétlenül is sok tanulással (!) volt kerek a nap.

gyerekek

A Jelenlét Pont előtt már várták a szülők az érkezőket. Még le sem szálltak a buszról, már büszkén mutogatták a saját készítésű kis ékszerüket, és kezdték mesélni a nap eseményeit. Emlékezetes marad ez a nap, s öröm a gyermekek és a munkatársak számára is. Köszönet érte a Mennyei Atyának!

 Szöveg és fotók: Oroszné Obbágy Rita

FÉNYKÉPEK

Címkék