Befejeződött a mályi görögkatolikus templom építése

A görögkatolikus templom építése hosszú évek után teljesen befejeződött Mályiban. 2000-től már állt az épület, de igazi szépségét az ikonosztázion elkészültével nyerte el, melyet a hétvégén Orosz Atanáz megyéspüspök atya szentelt fel.

Mályi templom

agyböjtben a reggeli istentisztelet végén az alábbi tropárt énekeljük: „Dicsőséged templomában lévén, azt gondoljuk, a mennyben vagyunk. Istenszülő, mennynek ajtaja, nyisd meg nekünk irgalmad ajtóit.”

      Megható és felemelő ünnepe volt a Mályiban élő görögkatolikus híveknek 2015. október 25-én, amikor Dr. Orosz Atanáz megyéspüspök atya felszentelte az Istenszülő oltalmára épült templom ikonosztázionját. „S ha most dicsekedni szeretnénk, Szent Pál apostol gondolatai alapján, nem dicsekhetünk mással, mint Urunk, Jézus keresztjével. Neki köszönjük az elért eredeményt, Benne tudunk igazából örvendezni” -, mondta szentbeszédében Atanáz püspök.

         Egy 16 éve tartó fáradságos, áldozatos munka vált teljessé, s lett igazából kész a 2000. október 23-án felszentelt mályi görögkatolikus templom. Egy bizánci rítusú templom az ikonosztázion által lesz egésszé és teljessé.

         Az ikonokat dr. Kárpáti László ikonfestő művész alkotta Kein technikával. A képeket nem fára, hanem közvetlenül a már meglévő téglafalra, gipszkeretbe festették. Az építőmesteri munkákat Tóth István végezte. A közel fél évig tartó munka során az ikonosztázionon kívül a templom bejáratával szemben Szent Konstantin és Ilona ikonja készült el. A külső homlokzatra egy Istenszülő kép is került, melyet megvilágítottak, hogy este és éjszaka is jelezze az arra elmenők számára az Istenszülő oltalmát.

         Mit rejt még magában az elmúlt 16 év? A templom tervezésének, építésének nehéz munkáját Horváth György esperes vitte véghez nagy kitartással és lendülettel. Dudás László parókus folytatta a templombelső szépítését, a padlózat burkolásával, a padok elkészítésével, majd az ikonosztázionnal. Az udvaron a hívek által emelt kereszt a hősöknek állít emléket. Jó érzés az utcán elmenve az újonnan épült kerítésen benézni a templom udvarára, amely mindig ápolt, virágos, s a gondos, szerető kezek munkáját hirdeti.

         Azért is örömteli volt a szentelési ünnep, mert a római katolikus testvérek - akik a munkálatok idejére befogadtak bennünket -, dr. Sedon László plébános atya vezetésével velünk együtt ünnepeltek. A református testvérek közül is sokan részt vettek ünnepünkön. Jelen volt a szentelésen a község polgármestere Viszokai István és dr. Zalkadi Adrienn jegyző is.

         Igen, minden alkalommal, amikor belépünk a templomba, ezt szeretnénk kérni: „Istenszülő, nyisd meg nekünk irgalmad ajtóit!”

                                                                                     Dudás László

                                                                                          parókus

KÉPGALÉRIA

Címkék