Az ikonok az ábrázolt személyekkel való találkozásra hívnak minket

Rendkívüli tárlatvezetést tartottak a Görögkatolikus Múzeumban, most Atanáz püspök kalauzolta a látogatókat

Atanáz püspök

Ingyenes múzeumi látogatásra hívták az érdeklődőket a Görögkatolikus Múzeum munkatársai. Február 20-án délután öttől dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök kalauzolta a mintegy százhúsz embert a görögkatolikus egyházművészeti kincsek között a múzeum állandó kiállításán.

Az exkluzív tárlatvezetésnek a tavaly megnyílt Görögkatolikus Múzeumban lassan hagyománya alakul. 2023 októberében Kisléghi Nagy Ádám Kossuth-díjas festőművész szavait hallgathatták a múzeumi látnivalók feldolgozásához, 2024 februárjában Atanáz püspök atya fogalmazta meg személyes élményeit, s fűzte hozzá a kiállítás egyes darabjaihoz.

Szabó Irén

Dr. Szabó Irén múzeumigazgató köszöntötte az egybegyűlteket és a rendkívüli tárlatvezetések célját abban határozta meg, hogy a Nyíregyházán és környékén élő embereket szólítsák meg, hívják be a múzeumba, akár többször is, hiszen a meghívott vendégek: egy püspök, egy művész, egy építész vagy egy másik keresztény felekezet vezetője más és más szemmel, új nézőpontból tekinthet a kiállított tárgyakra.

Az ikonok megszólítanak címmel Orosz Atanáz püspök atya többek között arról is mesélt a hallgatóságnak, hogy életében milyen szerepet töltenek be az ikonok, neki miről beszélnek, őt hogyan szólítják meg.

Abban a különleges helyzetben vagyok, hogy ikonok előtt imádkozhattam az elmúlt hat évtizedben – kezdte gondolatait az „Ablak az örökkévalóságra” című állandó tárlat kiállítóterében. Felelevenítette a gyermekkora helyszínén, Nyírparasznyán található ikonosztázt, mely hasonlít a kiállítótérben látható restaurált magyarkomjáti ikonosztázhoz.

Az ikonok szenteket, angyalokat, Krisztust, Máriát jelenítik meg, akiket vallásos hittel tisztelünk, nem a fát és festéket, hanem az ábrázolt személyt – magyarázta. Ezt a korábbi képrombolások idején még nem ismerték el. A személyek mellett azonban az őt felismerhetővé tévő attribútumok és feliratok is szerepelnek, valamint az evangéliumokban is olvasható Igék. Ez utóbbiak is üzennek.

Atanáz püspök

A nagyböjti tárlatvezetés során a hierarcha a nagyböjti szemlélődés tárgyaira világított rá, azokra az ikonokra, melyek Krisztus kereszthaláláról, szenvedéséről szólnak, de beszélt a különféle Istenszülő-ábrázolásokról is, a körmeneti ikonról és a kiállított liturgikus tárgyakról is.

A nyírparasznyai ikonosztáz szemlélése életprogramot adott számomra – emlékezett a püspök. Az üzenet Isten országába szólít mindnyájunkat. Az ikonok az ábrázolt személyekkel való találkozásra hívnak minket.

Előadása végén kérdésfelvetésekre is volt lehetőség.

A sorozat a februári alkalmat záró dr. Szabó Irén múzeumigazgató ígérete szerint a későbbiekben is folytatódik. Március 5-én Balázs Mihály Kossuth-, Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas magyar építészt várják rendkívüli tárlatvezetésre.

Az exkluzív tárlatvezetések mellett zenei programsorozat is indul a múzeumban február 26-án Bizánci dallamok címmel Bubnó Tamás Liszt Ferenc-díjas karnagy vezetésével.

FÉNYKÉPEK

Címkék