„Aki befogad egy gyermeket … "

Védőszentjének emléknapját Szent Liturgiával és díjátadással ünnepelte a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény Tolcsván.

anya és gyermeke

Idén is az intézmény központjában, Tolcsván gyűltek össze december 30-án nevelőszülők, nevelők, gyermekfelügyelők, lelki vezetők, gyermekek, hogy a védőszent emléknapján adjanak hálát az elmúlt évért.

A Szent Liturgiát a görögkatolikus templomban tartották, ahol a hét lelki vezetői feladatokat ellátó szolgálattevő atya koncelebrált Atanáz püspökkel.

papok az abonon

„Ma az evangéliumból kaptunk választ arra a nagy kérdésre, ami az elmúlt hetekben a szállást kereső szent család kapcsán, vagy éppen karácsony ünnepén, ott, a betlehemi jászlat figyelgetve föltettünk: hogyan is fogadhatjuk be az Úr Jézust? A válasz egyértelmű: Aki befogad egy ilyen gyereket az én nevemben, engem fogad be (Mk 9,37)” – mondta Atanáz püspök a Szent Liturgián.

„Hála Istennek, itt a tolcsvai templomban most sokan vannak, akik befogadtak gyermeket. Azt gondolom, igenis róluk szól az Úr Jézus. Az Apostolok Cselekedeteiből jól tudjuk, hogy ő még a bűnöket is megbocsátotta, hogyha az ő nevében kértek bűnbocsánatot. Apostolainak, tanítványainak hatalmat adott, hogy ördögöket is elűzhetnek az ő nevében. Igen, Jézus nevében vagyunk képesek megváltozni és megváltoztatni. Azonban nagyon fontos Jézus mondatának az a része: „az én nevemben” – emelte ki a főpásztor a napi evangélium üzenetét.

Atanáz püspök

„Szent Pál apostoltól tudjuk; a keresztények között az az igazi, ha mindent Jézus nevében tesznek. Ez az a hit, ami fölötte áll minden más névnek, és nem csak névről, hanem Jézus Krisztus személyéről van szó. Aki őt szereti és az ő nevében fogad be gyermeket, az magát Jézust fogadja be. Ez is olyan csoda, mint az eucharisztia csodája; Jézus így változtatja át evilág anyagát, és így tudja átváltoztatni az emberi körülményeket, és az emberi kapcsolatokat is. Nem azt mondta, hogy csak az, aki mindet megad a gyermeknek, az fogadja be őt. Jézus nem szabott ilyen kritériumokat, hanem azt akarja, hogy ki-ki úgy szeresse a befogadott gyermeket, mint a sajátját, a lehető legjobban, és akkor magát az Urat láthatja. Valószínű, hogy az a gyermek nem mindig úgy viselkedik, ahogy a kis Jézus viselkedett, de akkor is ő lép be az életünkbe. Aki a közénk jött Isten Fiát végtelenül szereti, az képes lesz egész életében, jóban és rosszban, nehéz helyzetekben is szeretni azt a gyermeket, aki hozzá érkezett, akit a befogadó központból megkapott, akit ölbe vesz, mint ahogy Jézus vette ölbe azt a számunkra ismeretlen, titokzatos gyermeket.”

a templomban

„Kérem az Urat, hogy azok a nevelőszülők akik a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményben gyermekeket befogadtak, azok mind Jézus nevében tudják ezt hűségesen tenni, és lépjen be Jézus az életükbe. Imádkozom értetek, gyerekek, hogy jók legyetek, amennyire csak tudtok.” – zárta a homíliát Atanáz püspök.

A liturgián nem csak a gyermekvédelmi intézményben dolgozókért, az ott nevelkedettekért imádkoztak, hanem a súlyos betegségben szenvedő Benedek pápáért is.

Az ünnepség szokásosan a Mikro-térségi Integrált Szolgáltató Központban folytatódott a díjak és elismerések átadásával.

Ivancsóné Hajas Ágnes

Ivancsóné Hajas Ágnes, az intézmény vezetője köszöntőjében a 2022-es év eseményeit címszavakban idézte föl, köztük a tiszaújvárosi körzet átvételét. „Ez az év eltelt, mert megtöltöttük szeretettel, gondoskodással, előrelátással, hittel, nevetéssel, és olykor könnycseppekkel teli munkával.” – fogalmazott igazgató asszony.

Radomszki Lászlóné

Radomszki Lászlóné helyettes államtitkár, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkársága nevében köszöntötte a jelenlévőket. A gyermekeket arra intette, hallgassanak nevelőikre, figyeljenek lelki vezetőikre, mert így válhatnak becsületes, jó emberekké. A gyermekvédelemben dolgozók és a most kitüntetettek munkájáról elismeréssel szólt: „Vallom, hogy ezt a hivatást hittel, szeretettel, alázattal és nagy szakmai tudással lehet csak végezni. Ennek a díjátadásnak pedig az az üzenete, hogy az egyháznak is nagyon fontos a szakmai odafigyelés, a szakmai megbecsülés.” – mondta a helyettes államtitkár.

Varannai Istvánné

Az Árvagondozó Szent Zotikosz Díjat idén Varannai Istvánné gyermekvédelmi ügyintéző érdemelte ki, aki a gyermekvédelemben húsz éve dolgozik. Az abaújszántói különleges lakásotthonban, fogyatékkal élő gyermekek között kezdett dolgozni. Néhány évvel később került ügyintézői munkakörbe. Fontos szerepe volt az intézmény tíz évvel ezelőtti beindításában, az ügyviteli tevékenység kialakításában. Munkáját pontosság és határozottság jellemzi. Ildikó az intézmény egyik oszlopos tagja, a gyermekvédelmet szívügyének tekinti. Munkatársai és a gyermekek nem csak szakmai kérdésekben számíthatnák rá.

csoportkép a díjazottakkal

A gyermekvédelemben hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenységéért püspöki dicséretben részesültek:

Gabura Péterné – bérelszámoló

Simonné Hrabovszki Erzsébet – gyermekfelügyelő

Szemán Józsefné – munkaügyi előadó

Ruscsákné Nagy Ágnes Tünde – gyermekotthon-vezető

A gyermekvédelmi szakellátásban végzett áldozatos munkájukért igazgatói dicséretben húszan részesültek. (Az igazgatói dicséretben részesültek névsora a mellékletben található.)

Idén huszonkét képesített nevelőszülővel gazdagodott a Zotikoszosok nagy családja. A képesítésről szóló oklevelet most nyújtották át, és az idén nyugdíjba menő kilenc kollégától is most búcsúztak el.

a színpadon

A díjátadást a gyermekek kis műsora színesítette. Az Országos Cigány Mesemondóverseny első helyezettje, Harkály Dzsesszika Melinda népmesével szórakoztatta a közönséget, valamint a hernádvécsei szakmai egység gyermekei közös zenei produkcióban álltak színpadra Horváth Viktor, a nevelőszülői hálózat volt utógondozottjával, és Ivancsó Bazil lelki vezető atyával.

Tyukodi Attila atya a tortával

FÉNYKÉPEK

Címkék
Csatolmány