A világ bezárult, a szívünk kitárult – Online előtalálkozót rendeznek a NEK jegyében

„A világ bezárult, a szívünk kitárult” címmel különleges eseményre készülnek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői: az iec2020 YouTube-csatornáján online előtalálkozót rendeznek a NEK jegyében

a sajtótájékoztatón

Az eseményről Mohos Gábor püspök, a NEK előkészítő titkárságának vezetője számolt be szeptember 10-én a budapesti D50 Kulturális Központban megtartott sajtótájékoztatón.

Több mint nyolcvan év után újra Magyarország rendezheti a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK). Az egészségügyi válsághelyzetre és annak következményeire tekintettel Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságával, valamint a katolikus világesemény magyar szervezőivel egyeztetve tavasszal úgy döntött: egy évvel elhalasztja az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett eseményt.

Zsoffa Tünde, Mohos Gábor

A kongresszusok 1881 óta íródott történetében kényszerű szünet csak az első, majd a második világháború miatt volt, utóbbit követően egészen 1952-ig nem rendezték meg a világtalálkozót. Most először fordult elő, hogy világjárvány akadályozta meg az esemény megtartását.

A pápai döntés értelmében 2021. szeptember 5–12. között adhat otthont Budapest a katolikus világeseménynek. Mivel a kongresszus eredeti időpontjára, a 2020. szeptember 13–20. közötti hétre olyan régóta és olyan lelkesen készült a világ katolikus közössége, a szervezők elhatározták, hogy amennyire az adott körülmények között lehetséges, emlékezetessé teszik ezt az időszakot is.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek felkérésére a NEK néhány meghívott előadója, tanúságtevője ezen a héten videoüzenetekben osztja meg gondolatait az iec2020 YouTube-csatornáján.

A magyar főpásztort egy új, egészen különleges szerepben is láthatjuk: ő mutatja be az üzenet küldőit a nézőknek. Az öt kontinensről érkező videoüzenetek naponta kerülnek fel a világhálóra, a kongresszus eredetileg tervezett időpontjában.

Minden napnak lesz egy mottója, az üzenetek erre a gondolatra épülnek. Az öröm napján Piero Marini érsek üzenetét hallhatjuk és láthatjuk, a jóság napján Valerian Okeke, a nigériai Onitsha érseke beszél majd.

Valerian Okeke

A békesség napján Louis Raphaël Sako üzenetét láthatjuk. A türelem napján Timothy Dolan New York-i érsek beszél majd, a remény napján viszont két üzenetet is hallhatunk: Johannes Hartl, az Imádság Háza és Moysés Azevedo, a Katolikus Shalom Közösség alapítója szól majd hozzánk. A hit napján Agidius J. Zsifkovics, a Kismartoni Egyházmegye püspöke és Mary Healy detroiti teológiaprofesszor üzenetét láthatjuk. A hűség napján Gérald Lacroix bíboros, Québec érseke kerül sorra. A szeretet napján ismét két üzenetet hallhatunk; Jean-Luc Moens, a Ferenc pápa által alapított katolikus karizmatikus megújulás nemzetközi szolgálatának (CHARIS) moderátora üzen nekünk, valamint Szabó Konstantin, görögkatolikus pap Kárpátaljáról.

Konstantin atyát 1986-ban szentelték pappá, amiről csupán édesanyja és felesége tudott. Szent Liturgiát az első pár évben otthon, titokban kellett végeznie, rejtegetve még a szomszédok előtt is. Neki, és sorstársainak az volt a feladata, hogy Ukrajnában a görögkatolikus egyházat újjáépítsék a kommunista diktatúra után.

A videóüzeneteket a NEK hivatalos honlapján teszik közzé, 2020. szeptember 13-20. között.

Forrás: NEK titkársága, fotók: Ambrus Marcsi

Címkék