A szenvedélyektől szabad élet jelenti az igazi szabadságot - Előszenteltek Liturgiája Debrecenben

Nemzeti ünnepünkön Orosz Atanáz püspök atya végezte az Előszenteltek Liturgiáját a debreceni Főszékesegyházban. A Miskolci Egyházmegye főpásztora tanításában arra hívta fel a figyelmet - utalva a március 15-i eseményekre is -, hogy csak akkor lehetünk szabadok, ha mentesítjük magunkat szenvedélyeinktől.

Atanáz püspök

Nagyböjt harmadik vasárnapján a tiszteletre méltó és elevenítő keresztet ünnepeljük, így az Attila téri Főszékesegyházban a szentély előtt, hangsúlyosan is láthatóvá tették az Élet-fájának is nevezett keresztet.

A vasárnapot követő napokon a vecsernyei olvasmányok a nagy vízözön utáni időszakról szólnak, így persze Noéról, aki az erőszak és ízléstelenség sokféle megnyilvánulása után igaz embernek mutatkozott – világított rá Atanáz püspök atya tanítása elején, ám – tette hozzá – a Teremtés Könyvének mai első mondatai mintha ünneprontóak lennének. - A tegnapi olvasmányban már a szivárvány is megjelent fölötte, jelezve az ég és a föld közötti békességet és egyszerre megtudjuk erről az igaz emberről, hogy szőlőt termesztett és bizony gyanútlanul lerészegedett, és lemeztelenedett. Pedig hát tőle vártuk, hogy a nagy katasztrófa, a vízözön után végre egy igaz ember tiszta lapot nyit, és igaz marad mindörökre – fogalmazott püspök atya.  

Atanáz püspök

Hosszú volt a bűnöknek az a sorozata, amelyekről az előző hetek olvasmányaiban értesültünk. Az első emberpár bűnbe esése óta elszaporodott az erőszak, sőt szinte láncreakcióvá vált, valahogy úgy, mint a múlt szombaton, az M1-es autópályán történt tömegkarambol – jegyezte meg Atanáz püspök és rámutatott, hogy elég csak Káin és Ábel történetére gondolni, ami szép példája annak, hogy amíg az ember a tulajdonhoz akar szenvedélyesen ragaszkodni, addig az erőszak nem nyugszik el. 

- S az egyik erőszak kiváltja a másikat. Hallhattunk azokról a szörnyű esetekről, amelyek először az Isten fiai közül elbukott angyalok körében történtek, aztán pedig emberek között is egyre gyakrabban megestek azok az erkölcstelen cselekedetek, amelyeknek szintén se vége se hossza e Földön. Amikor az igaz embertől vártuk volna a helytállást, az igaz Noé is csődöt mondott – mutatott rá a főpásztor.

Mégis, a Teremtés Könyvének üzenete az, hogy az élet megy tovább és valaki felé tart, s ez a valaki a Kereszthódolás hetében itt áll a szemünk előtt. A szent keresztet látjuk, amelyen a Megváltó Krisztus, mint egyedüli igaz, bűntelen ember fia mindnyájunkért meghalt. Ő az, aki megváltott és megvált bennünket az erőszak őrült láncreakcióiból. Egyedül Ő az, akitől immár több mint egy éve tartó rettenetes háború idején enyhülést és változást várhatunk – hangsúlyozta Atanáz püspök.

Atanáz püspök

S Ő az, aki megszabadít a bűnös kívánságok, szenvedélyek láncreakcióiból is. Amikor Krisztus Urunk keresztje elé állunk megköszönjük, hogy függőségeink ellenére is ennyire szeret bennünket. Hiszen hol erőszaknak vagy részegségnek vagy más bűnnek a rabjai az emberek, szerte a földkerekségnek. Az érzéki vágyak, indulatok, a dohányzás, a rossz filmek élvezete, a mindennapos nassolás mind-mind behálóz minket, vagy online vagy a valóság életben. Jézus viszont azért halt meg a kereszten, hogy megváltson minket ezektől a függőségektől.

- Itt a Nagyböjt közepén, amikor a Kereszt előtt ülünk vagy állunk, ezen a napon felénk is elhangzik a kérdés: rabok legyünk vagy szabadok. Ennek ma este el kell dőlnie, hogy csak úgy templomba járunk vagy megváltozunk. Bevalljuk azokat az apró vagy nagyobb függőségeinket, amelyek telefonunkhoz vagy bármilyen ételhez, italhoz kötnek bennünket, és változtatunk életmódunkon – figyelmeztetett Atanáz püspök és rámutatott, hogy nagyböjti énekünkben is arról hallottunk ezen az estén, hogy szenvedélyeinktől szabadulást várunk és a szenvedélyektől szabad élet jelenti az igazi szabadságot Isten fiai számára.

Atanáz püspök

- Rabok legyünk vagy szabadok tehát? Azt gondolom mindannyian egyetértünk abban, hogy szabadon szeretnénk ünnepelni a keresztre feszített Urunk, Megváltó Jézusunk föltámadását. Új emberként, aki leteszi a régi embert szokásaival, szenvedélyeivel és bűneivel együtt, hogy immár Isten és emberek kedvéért mindenki szolgálatára és hasznára helyesen éljen – mondta a főpásztor. Tanítása végén pedig felhívta a figyelmet, hogy minden helytelen függőségünktől, rossz szokásunktól, amely Krisztus tanítványaihoz, a Mennyország fiaihoz nem illik próbáljunk meg minél hamarabb megszabadulni s határozzuk el, hogy Isten segítségével új emberként várjuk a Megváltás húsvétját, és másokat is megörvendeztetünk ezzel a teljes megújulással.

Szerző: H.Varga Eszter, fotó: Schön Sára / Hajdúdorogi Főegyházmegye

Címkék