Parókiai képviselőtestületek lelki napja

Lelki, kánonjogi és gyakorlati kérdésekről egyaránt szó esett a Sajópálfalán megtartott találkozón

a templomban

Közös imádsággal kezdődött a parókiai képviselőtestületek lelki napja Sajópálfalán, április 20-án. Számunkra a sajópálfalai templom a teljes szívvel végzett közbenjáró imádság helye, hangsúlyozta a helyszín jelentőségét köszöntőjében Juhász Géza, első helynök. Ezzel pedig az is összefügg, hogy a bűnbánatra való felhívás helye is, mondta Géza atya. Egyházmegyénk centenáriumi évében különösen fontos, hogy azok is kapjanak lelki megerősítést, akik a lelkipásztori munkát közvetlenül segítik és kiegészítik.

Géza atya

A mostani lelki napon csaknem hatvan, egyházközségében megválasztott tag jelent meg. Forgószínpadszerűen három különböző helyszínen, három különböző témában szerezhettek új ismereteket, hallhattak eddig bevált jó gyakorlatokat.

Atanáz püspök

A kegytemplomban Atanáz püspök a lelki élet oldaláról közelítette meg a testület tagjainak feladatát. Az egyházközségek képviselőtestülete „nem akármilyen szervezet, hanem a Szent Pál tanítása szerint egy olyan élő szervezet, amely Jézus Krisztus titokzatos Teste. Ennek a testnek a növekedését szolgálja munkájuk. Működésükben „az igazságosság és a szeretet legyen a meghatározó” (vö. Ef 4,15). Atanáz püspök arról is szólt, hogy nem csak érdekképviseleti szervek módján kell működniük, hanem „a békesség kötelékével” fontos a lelki egységen munkálkodniuk, annak érdekében, hogy az imádkozó közösség akkor is egységben maradjon, ha netalán nézeteltérések adódnának. Szorgalmazta, hogy a képviselők – akár rotációs beosztásban – a közös zsolozsmán is vegyenek olykor részt, legalábbis a vecsernyéken.

jegyzetelő nő

A Szentlélek Lelkigyakorlatos Házban Galambvári Péter atya, bírósági helynök a képviselő testületek új szabályzatát ismertette. Beszélt arról is, milyen tisztségek vannak egy testületen belül, és a képviselőknek milyen feladataik, jogaik és kötelességeik vannak.

Galambvári Péter

A Zarándokházban Béres Gábor, pasztorális referens tartott előadást. Természetesen lelkipásztori szempontból közelítette meg a testület feladatát és munkáját. A szikszói parókián évek óta jól működő, a közösségi életet formáló programokról számolt be, mintegy ötletbörzét tartva. Azonban Gábor atya hangsúlyozta, hogy nincs rossz kezdeményezés. „Ami megvalósul, az mind megtapasztalhatóvá teszi a közöttünk élő Krisztust. Ha szeretettel, odaadással, Isten és az emberek iránti elkötelezettséggel tesszük a dolgunkat, akkor beteljesedik a hivatásunk” – mondta.

Béres Gábor

Miskolc-Belváros, Görömböly, Diósgyőr, Rakaca és Rakacaszend, Alsóregmec, Felsőzsolca, Múcsony, Sajópálfala, Pere, Sátoraljaújhely – a helyszűke miatt most csak ennek a tizenegy parókiának a testületeit tudták mindhárom előadótérbe fogadni. Azonban ennél jóval többen tartották volna fontosnak a lelki napon való részvételt. Akik a határidőn belül nem tudtak bejelentkezni, azok számára az egyházmegye egy későbbi alkalommal szervezi meg újra a találkozót.

FÉNYKÉPEK

Címkék