Gondolatok

Igazodási pont – 1. rész

Milyen irányba halad a magyar oktatás? Mi az iskola legfontosabb feladata? Milyen jövőképet nyújtunk a fiataloknak? Mi a szülő és a pedagógus felelőssége? Ezekre a kérdésekre is kapunk választ Korzenszky Richárd bencés szerzetes-tanártól.

Nagyböjtre készülve ...

A farsangi zajos mulatságokból nem könnyű ráhangolódni a nagyböjti „sugárzó szomorúságra”. A keleti keresztény egyházak ezért már farsang idején öt, nagyböjtöt előkészítő vasárnapot tartanak. Ezek az előkészítő vasárnapok egy-egy bibliai történet segítségével egy-egy emberi tulajdonságunkra irányítják figyelmünket. Az első vasárnap Zakeus történetével azt kérdezi egyházunk: van-e bennem is erős vágy látni az Urat?

Ártatlan tök – ártó ünnep

"... az Egyház nem véletlenül mondja, hogy lehet ebben veszély – és nem az ártatlan tökök miatt. Mindenben veszély van, ami eltérítheti az embereket a hit mélységétől, s attól a tiszta gondolkodástól, ami az Istenbe vetett bizalmon alapul."

Ikonszentelés a felújított tokaji templomban

Tokaj város legrégibb temploma a görögkatolikus templom, melyet 1745-ben kezdtek építeni és a 18. század második felében szentelték fel Szent Miklós tiszteletére. A templom teljes körű felújítása közel 20 évig tartott. A munkálatok utolsó szakaszában a falak és az ikonosztáz képei kaptak méltó megjelenést Makláry Zsolt ikonfestő és Anducska Tibor ornamentikafestő keze nyomán.

Három nap Barsi Balázs atyával Sajópálfalán

A Miskolci Egyházmegye papjainak vezetésével tartottak missziós napokat Sajópálfalán. Ennek keretében Barsi Balázs ferences rendi szerzetes tartott elmélkedéseket és lelki napot a templomban 2017. május 22-24. között.