Parancsba adott szeretet?!

Püspöki liturgiával ünnepeltek a hernádvécsei kápolnában Szent György vértanú emléknapján

szerkönyv, búza

Hernádvécse piciny kápolnája Szent György vértanú tiszteletére lett szentelve. Április 23-án, a templombúcsú ünnepén Atanáz megyéspüspök atya, utalva a felolvasott evangéliumi szakaszra (Jn 15,17-16,2), így kezdte prédikációját: „Meg lehet-e parancsolni a szeretet?” Sőt, a húsvéti sztichirát idézve: hogy „gyűlölőinknek is bocsássunk meg?”

Atanáz püspök

Majd biztatóan beszélt Krisztus minden gyűlölködést legyőző szeretetéről, s arról, hogy ez a szeretet-parancs micsoda kihívás lehetett Szent György életében. Végül pedig: napjainkban, számunkra mit is kell, hogy jelentsen. Hiszen minden viszályt, minden háborút, mindent, ami rossz, kizárólag a szeretet tud megállítani, helyreállítani, békét teremteni. „A pusztulástól immár semmi más meg nem menthet bennünket és e világot, mint az Úr Jézus Krisztus szeretete!”- hangsúlyozta a főpásztor. Vigyáznunk kell, mert sok a kísértés. Nekünk nem sárkányt kell legyőzni, mint Szent Györgynek. A Sátán ma „internetes csábítás, televíziós üzenet, vagy éppen egy-egy agresszív baráti kör formájában” is megjelenhet…” Az a feladatunk, hogy mindig ellenálljunk a Gonosznak, és tudjunk szeretni!

a templomban

A Szent Liturgia végén búzaszentelést tartottak. Minden jelenlévő vihetett a szentelményből az otthonába. A miroválást követően a közösség összetartozását szerény agapé is erősítette. Ennek kiváló helyet biztosított a húsvétkedden megszentelt és használatba vett Szent György-terem.

Tyukodi Attila, Orosz Atanáz, Troszt Ákos

A hernádvécsei görögkatolikusok hálájukat fejezték ki Püspök atya, Tyukodi Attila atya és Troszt Ákos atya felé a szép ünnepért, a felemelő imádságos együttlétért.

„Teljenek be ajkaink dicséreteddel, hogy énekeljük, Uram, a te dicsőséged!” (Aranyszájú Szent János)

FÉNYKÉPEK

Szöveg és fotók: Orosz István Imréné

 

Címkék