Megkezdődött az Ökumenikus Imahét

A január 15. és 22. közötti imamozgalmat az Egyházak Világtanácsa és a Katolikus Egyház közösen szervezi. Az idei tematikát a reformáció jubileumi éve alkalmából a németországi keresztyének dolgozták ki.

Ökumenikus Imahét, ME 2017

Krisztus kiengesztelő és megbékélésre hívó szeretete a témája az idei, nyolcnapos programsorozatnak, melyen protestánsok, katolikusok és ortodoxok világszerte közösen imádkoznak a Krisztus-hívők egységéért.

"Az idei ökumenikus imahét anyagában két fő hangsúlynak kell lennie: mindenekelőtt Isten szeretetét és kegyelmét kell megünnepelni, az emberiség megigazulását egyedül kegyelemből, a Luther Márton nevéhez fűződő reformáció fő témájára utalva. Másrészt, az imahét anyagának rá kell világítania a reformációt követő mély megosztottság fájdalmaira is, amelynek erős hatása volt az egyházra. Nyíltan meg kell nevezni a bűnt, és olyan lépéseket kell tenni, amelyek a megbékélés útjára vezetnek" – olvasható a magyar nyelvre lefordított imaheti füzetben.

 

A miskolci protestánsok a testvéregyházakkal közösen nyitották meg az Ökumenikus Imahetet az Avasi Templomban. Reformátusok, evangélikusok, görög- és római katolikusok, valamint metodisták és minoriták imádkoztak együtt a Krisztus-hívők egységéért. A megnyitón Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke is részt vett.

A kép eltávolítva.

Az imaest résztvevőit a házigazda gyülekezet lelkipásztora, Hangóné Birtha Melinda köszöntötte, aki rávilágított: "Krisztus szorongató szeretete azt jelenti, hogy szorosan magához akar ölelni bennünket."
– Felekezettől függetlenül fontos, hogy a közöttünk lévő falakat végre lebontsuk, ezért vagyunk ma együtt és imádkozunk közösen – hangsúlyozta a református lelkész, aki arra buzdított, hogy ne a falakat lássuk, hanem azt a szeretetet, amelyet Isten Jézus Krisztusban megmutatott.

A kép eltávolítva.

Papp András görög katolikus parókus igei szolgálatában két jelentős, egyháztörténelmi eseményen keresztül hívta fel a figyelmet arra, hogy bár az egység megteremtése hosszú folyamat, minden egyes imahét alkalmával lerakunk egy követ, hogy készüljön „a közös út”.

A kép eltávolítva.

Az Ökumenikus Imahét miskolci, kiemelt alkalmát a hagyományokhoz híven a Miskolci Egyetem díszaulájában rendezik január 21-én, szombaton 16 órától, melyen a történelmi egyházak elöljárói, lelkészei és papjai végeznek szolgálatot.

Forrás és fotók: Tiszáninneni Református Egyházkerület

Címkék