A Szentírás, amelyet most kaptatok, egy életre kötelez benneteket – felolvasói rend feladása Nyíregyházán

A Görögkatolikus Metropólia püspökei hat papnövendéknek adták fel a felolvasói rendet április 14-én Nyíregyházán, a Szent Miklós-székesegyházban.

csopikép

A Kenethozó asszonyok vasárnapján, az esti vecsernye kezdetén hat papnövendéket avattak felolvasónak.

A püspökök a saját egyházmegyéjükből érkező fiatalembereket részesítették a felolvasói rendben, így:

Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya Belme Benjámin és Jertyity Róbert főegyházmegyés,
Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök atya Mikita Marcell, Kocsis Gergely és Lakatos Zsolt miskolci egyházmegyés,
Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök atya pedig Papp Dávid nyíregyházi egyházmegyés papnövendéket részesítette a felolvasói rendben.

Atanáz püspök

A prédikációt, az alkonyati istentisztelet végén Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök tartotta:

"Igazi örömünnep ez a mai nap, nemcsak a közelben lezajlott papszentelés és a mostani kisebb rendek miatt, hanem hogy ezzel a koranyári szép idővel együtt Krisztus Urunk föltámadásának örvendezhettünk egész nap. Ennek a sajátos ünneplésnek a zárása vagy folytatása ez a mai vecsernye, ahol hat papnövendékünk a Szentírást kapta kézbe, hogy egyházunknak hűséges felolvasója és éneklője legyen." – kezdte szentbeszédét Atanáz atya. Majd folytatta: "...a Szentírás, amelyet most kaptatok, egy életre kötelez benneteket."

Szent Pál apostol Timóteusnak írt leveléből arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a Szentírás útmutató az üdvösségre, valamint, hogy a Szentírást használó embernek Isten emberévé kell válnia.

Ezután Szent Ágoston híressé vált mondatát juttatta a kispapok eszébe: Tolle lege. Vedd és olvasd. Komolyan kell venni ezt a felhívást, mert a felolvasói szolgálathoz alapos ismeretre és bölcsességre van szükség, és nem elég azt a néhány szót felolvasni, ismerni kell a szövegkörnyezetét is.

az oltár előtt

Kiemelte, hogy a Szentírás felolvasásához ismernünk kell a Szentírás nyelvét, nyelvezetét, környezetét, és azt a Szent Liturgiát, amelyben felolvassák az üzenetet. Nagy kihívás ez a szemináriumi elöljáróknak, tanároknak, de mindenekelőtt azoknak, akik ezt komolyan veszik, mert a Szentírást csak komolyan szabad venni.

"Szolgáljatok az Úrnak félelemmel, és örvendezzetek neki remegéssel." Ezt olvassuk a Zsoltárok könyvében, mert az Istenfélelemre, az Isten iránti mély tiszteletre is szükség van, és arra a felszabadító örömre, amelyet a kenethozó asszonyok is az első nagy rémületük, megrendülésük, megdöbbenésük után átélhettek. Ők biztosan nem olvasták. Szívük mélyéből adták tovább az örömhírt. Ezt az örömhírt bízzuk most rátok. Valahányszor itt a templomban vagy máshol szükség van a Szentírás felolvasására, vagy az éneklésre, akkor legyetek készen Isten igéjét képviselni, szívetekbe befogadni és továbbadni.

Ehhez egy papi imát adott át nekik, hogy a szemeikkel olvassák és szívükben átgondolják azt. "Hiszen a föltámadott Jézust szólítjuk meg evangéliumolvasás előtt, hogy nyissa meg nekünk is, mint az Emmausziaknak a lelki szemeinket a Szentírás megértésére." - zárta prédikációját a miskolci megyéspüspök.

felolvasó feladata az énekes szolgálat, valamint az ószövetségi olvasmányok és az apostoli szakaszok felolvasása a szertartásokon. A papnövendék haját kereszt alakban megnyírják: tonzúrát kap az engedelmesség jeleként, majd a püspök imájával felolvasóvá avatja.

Szöveg: Juhászné Szabó Erika / Nyíregyházi Egyházmegye, fotó: Szikora Gábor, Balogh István

Címkék