20 éves az Egyetemi Kollégium

20. születésnapját ünnepli a miskolci Görögkatolikus Egyetemi Kollégium

Csoportkép; Orosz Atanáz, Makkai László, a kollégium diákjai

Dr. Keresztes Szilárd Hajdúdorogi Megyéspüspök 1997-ben alapította meg a Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégiumot Miskolctapolcán. Az intézmény első igazgatója Főtisztelendő Obbágy Miklós atya volt, aki az alapítás tizedik, jubileumi évfordulójára elkészített kiadványban a következőket írta: „A társadalmi életünkben érzékelhető változások már előre vetítették, hogy szegény ember gyermekének nehéz lesz továbbtanulni. A görögkatolikus egyház a szegénység mellett méhében hordoz igen nagy buzgóságot és tehetséges ifjúságot.” Ki gondolta volna, hogy a Kollégium, megfogadva az alapítók szavait, 2011-től hátrányos helyzetű fiataloknak is tanulási lehetőséget biztosít, Cigány Szakkollégiumként.

kollégisták

Az idei, 20 éves jubileumi évben a Kollégium teljesen megújult. A nyári munkálatok lehetőséget adtak arra, hogy a lakószobák, az udvar és a kápolna valamint az irodai helyiségek szépen megújuljanak. Sikerült szakszerűen megoldani a csapadékvíz elvezetését is. Az új rekortán sportpálya lehetőséget biztosít a hallgatók számára a sportolásra. A lakószobákhoz tartozó vizesblokkok is teljes felújításon mentek keresztül. A munkák végeztével a kollégium átadására szeptember közepén került sor. A szentelést Főtisztelendő Kocsis Fülöp érsek – metropolita és fenntartónk, Dr. Orosz Atanáz miskolci püspök atya végezte. A felújítást támogató Magyar Kormány nevében Balog Zoltán miniszter úr mondott beszédet.

A jubileumi év megünnepelése tovább folytatódott ősszel is, amikor a kollégium lelki központja, a kápolna került megszentelésre, amit a kollégisták és munkatársak jelenlétében dr. Orosz Atanáz püspök úr végzett. A szertartás végén püspök atya külön köszöntötte az új diákokat, a személyes találkozás nagy öröm volt mindenki számára.

Papp András

Szent Miklós püspök ünnepének előestéjén ismét a kápolnában gyűltek össze a hallgatók, ahol a közös imádság a hálaadásra hívott bennünket. A szertartást a kollégium egykori igazgatója Papp András atya végezte, aki beszédében visszaemlékezett azokra az időkre, amikor a kollégium „Akropolisz” épülete elkészült, és így dupla létszámban indult a 2004-2005-ös tanév. Az emlékezést tovább folytatta Dr Jakab Nóra, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, aki 1999-től volt a kollégium lakója. Megható és személyes beszámolója mélyen megérintette és elgondolkodtatta a hallgatóságot.

Dr Jakab Nóra

Az ünnepségen hálával és imával gondoltunk az alapítókra, akik a nehéz idők ellenére is bíztak abban, hogy az ifjúság a jövő záloga. Köszönet azoknak, akik sokat dolgoztak és fáradtak azért, hogy egy valódi értékeket adó, ugyanakkor fiatalos kollégium legyen a miskolci Görögkatolikus Egyetemi Kollégium, Cigány Szakkollégium.

Hálát adunk Istennek az eddig elvégzett munkáért, az előttünk álló feladatokhoz kérjük segítségét, szeretetét és Áldását!

Makkai László, kollégium igazgató, egyetemi lelkész