Vatikán

Ferenc pápa a Keleti Egyházak Kongregációjának tagjaival (balról Kocsis Fülöp metropolita)

A pápa a Keleti Egyházak Kongregációjához: az emberiség nem tanult a háborúkból

Pénteken délelőtt fogadta a pápa a Vatikánban a Keleti Egyházak Kongregációja plenáris ülésének mintegy 110 résztvevőjét, köztük Erdő Péter bíboros Esztergom-budapesti érseket és Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita érseket. Emlékeztetett a világ számos részén zajló háborús konfliktusra, a keleti keresztények liturgiájának szépségére, majd a békére és az egységre szólított.

Kocsis Fülöp, Ferenc pápa

Szinódus nem a "jólneveltség", hanem az együttlét örömében

Október 3-án pápai szentmisével kezdődött a XV. rendes püspöki szinódus. Témája a hit, a fiatalok és a hivatástisztázás volt. A főpásztorok négyhetes, október 28-ig tartó gyűléséről kérdezte a Magyar Kurír Kocsis Fülöp érsek-metropolita atyát.

Szia plakát

Magyarul is megjelent a püspöki szinódus ifjúsági kérdőíve

Fiatalok, hit, hivatástisztázás - ez a három kulcsszó áll a 2018 őszén esedékes püspöki szinódus munkájának középpontjában. A Vatikán által közreadott átfogó ifjúsági felmérés kérdőíve már magyarul is elérhető, a szinódus munkáját hivatott előkészíteni.

Ferenc pápa

Ferenc pápa üzenete a tömegtájékoztatás 50. világnapjára

Magyarországon idén május 1-jén ünnepeljük a tömegtájékoztatás világnapját. Ezen a napon a Szentatya hagyományosan üzenetet intéz a hívekhez. A tömegtájékoztatás 50. világnapjára írt üzenetének témája: "A kommunikáció és az irgalmasság: termékeny találkozás".

Ferenc pápa

Ferenc pápa üzenete a hivatások világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapja a hivatások világnapja. A Szentatya hagyományosan üzenetet intéz a papokhoz, szerzetesekhez és minden hívőhöz ezen a napon.
Mellékelten küldjük Ferenc pápa a Hivatások 53. Világnapjára írt üzenetét, "Az Egyház a hivatások édesanyja" címmel

Ferenc pápa

Ferenc pápa üzenete a 31. ifjúsági világnapra

II. János Pál pápa 1985-ben a katolikus egyházban virágvasárnapot egyben az ifjúság világnapjává jelölte ki. Ferenc pápa követve elődjei hagyományát, idén a 31. ifjúsági világnap alkalmából üzenetben fordul a fiatalok felé, amelyet az alábbiakban közlünk

Atanáz püspök

„Deus caritas est”

Egyházmegyénk püspöke, Orosz Atanáz is részt vett azon a nemzetközi teológiai konferencián Rómában, amelyen XVI. Benedek pápa „Deus Caritas est” kezdetű enciklikáját vették számba. A Vatikáni Rádió munkatársa az enciklika jelentőségéről és aktualitásáról kérdezte a főpásztort.

Enciklika

KÖZZÉTETTÉK FERENC PÁPA ENCIKLIKÁJÁT

Ferenc pápa ökológiai témájú enciklikáját ma, 2015. június 18-án mutatták be a Vatikánban. A Laudato si’ – Áldott légy! kezdetű dokumentum (alcíme: A közös otthon gondozása) – első szavaival Szent Ferenc híres Naphimnuszára utal-