Vízszentelés

Orosz Atanáz megyéspüspök vízkereszt ünnepén a Sajópetriben tartott ünnepi Szent Liturgia után a Sajó vizét szentelte meg.

vízszentelés

Január hatodika az egyik legnagyobb ünnep egyházunkban, lényegét az ünnep tropárjának sorai teljes egészében megmagyarázzák: „A Jordánban való kereszteltetésedkor, Urunk, kijelentetett nekünk a Szentháromság imádtatása”.

Krisztus keresztségének emlékére a katolikus egyház vizet szentel a templomokban, a folyók és a patakok partján is. Idén a Miskolci Egyházmegye főpásztora a Sajó folyót szentelte meg január 6-án délelőtt. A Szent Liturgia után körmenetben vonult a parókia közössége a folyó partjára. Sok évtized után ismét a folyó mellett végezték el a nagy vízszentelés szertartását Sajópetriben. A megszentelt vizekből merítve a hívek otthonaikat is megszentelik.

Metropólia szerte több helyszínen szentelték meg az élő vizeket, Kocsis Fülöp metropolita Budapesten a Duna vizét, Szocska Ábel apostoli kormányzó Tímáron a Tiszát szentelte meg. A Miskolci Egyházmegye több parókiáján is felelevenítették egyházunk ősi előírását – többek között - Edelényben a Bódva patak szentelésével.

Fotó: Vajda János

További képek: Miskolci Egyházmegye és Vajda János

Címkék