Védőszentjük előtt tisztelegnek a múcsonyi polgárőrök

Szent László király a polgárőrök védőszentje, tiszteletére egy emlékparkot hoztak létre Múcsonyban.

Szent László szobor, polgárőrök, lobogók

Különleges szoboravatóra került sor 2021. november 6-án Múcsonyban, ahol ünnepélyes keretek között leplezték le Szent László király mellszobrát, akit egy 2011-es rendelet a polgárőrség védőszentjeként határozott meg.

Ahogy az avatón Viszlai Viktor, a nagyközség polgármestere elmondta, azóta nem csak a rendőröknek van védőszentje Szent György alakjában és a tűzoltóknak Szent Flórián személyében, hanem az idén harminc éves Magyar Polgárőrségnek is. Ma a rend és a biztonság ugyanúgy érték, mint Szent László idejében. A polgárőrség is a rendért, a közbiztonságért, a bűnesetek megelőzéséért végzi önkéntes munkáját. A polgárőrök is László király embereket, közrendet és országot védő hagyományainak folytatói. Ezért határozták el a helyi polgárőr egyesületek és polgármesterek, hogy Múcsonyban egy parkot alakítanak ki és egy szobrot készíttetnek a védőszentjük tiszteletére. Nem csak maguknak, hanem az utókornak is.

a szobor leleplezése

A szoboravatáson a polgármestertől megtudtuk, hogy egy ötlettel indult a történet, akár egy modern népmesében. A legkisebb fiú megpróbált nagyot álmodni. Ő volt Harangozó Gábor, a helyi polgárőrség vezetője, a múcsonyi görögkatolikus egyházközség oszlopos tagja, aki a polgárőrség megalakulásának harmincéves évfordulója alkalmából egy szobrot álmodott meg, amely aztán széles összefogással és együttműködéssel, sokak anyagi hozzájárulásával és munkájával most megvalósult, Szabó Sándor, szobrászművész által. Ezzel tisztelgünk a magyar polgárőrök előtt.

Az ünnepségen beszédet mondott a térség országgyűlési képviselője, Demeter Zoltán és Csóra György, az Országos Polgárőrszövetség képviseletében.

A mellszobrot Szepesi Szilárd görögkatolikus parókus áldotta és meg, majd Demeter Zoltán, országgyűlési képviselő, dr. Kiss Attila rendőr vezérőrnagy, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitány, Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Viszlai Viktor polgármester, Tóth János, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke alelnöke és az ötletgazda, Harangozó Gábor együtt leplezték le és adták át a közösségnek.

Fényképek

Szepesi Szilárd, parókus

Címkék