TársasJátszMa a roma szakkollégiumban

Havonta rendeznek kompetencia- és készségfejlesztő tréningeket a szakkollégiumban. A hétvégén aki a társasjátékozás, mint minőségi szabadidőtöltés került előtérbe

játék

A miskolci roma szakkollégium közismereti és kulturális moduljának keretében, havonta egy alkalommal tömbösítve a roma kultúra- és társadalomismeretet érintő kurzusokon túl kompetencia- és készségfejlesztő tréningeket is szervezünk, amelyek egy-egy fontos tématerületben adnak alapvető jártasságot, gyakorlatot a fiataloknak, valamint javítják a békés együttélést és a közösségszervezést.

A 2021-2022-es tanév tavaszi félévében szeretnénk a fiatalokat arra motiválni, hogy készítsenek egy saját társasjátékot, mely továbbtanulásra, társadalmi felelősségvállalásra ösztönöz, érzékenyít, vagy csak erősíti a kollégiumi közösséget, népszerűsíti azt. Ezt megelőzően március 26-án a TársasJátszMa című tréningen vettek részt a hallgatók. A felkért játékmesterünk Győri Zoltán volt, a Mit Játsszunk? vloggere, aki a  társasjátékozás, mint minőségi szabadidőtöltés népszerűsítését tűzte ki céljául.

A program ismerkedéssel, a játékra való ráhangolódással kezdődött, majd játékelméleti ismereteiket bővítették a résztvevők. Közös képalkotó gyakorlat, kooperatív feladatok, konkrét társasjátékok által kerültek közelebb a fiatalok a közös játék élményéhez.

A játékmester profi technikákkal mozgatta meg a szombat reggeli fáradtsággal küzdő szakkollégistákat, akik délutánra megtapasztalhatták a közös játékból fakadó energiát, melyet az együtt gondolkodás, a sok-sok nevetés tett tartalmassá. A résztvevők pozitív visszajelzése alapján bízunk abban, hogy sikerül ihletet meríteniük egy saját társasjáték megalkotásához. Zolit pedig szeretettel és bátran ajánljuk mindenkinek, hiszen ő és csapata társasjátékos ajánló videókat készítenek, előadásokat tartanak, játékmesterként rendezvényeket szerveznek.

Június végén, a szakkollégium tanévzáró házi konferenciáján újra játszunk, hiszen akkor mutatják be a csapatok a saját készítésű társasjátékaikat, melyeket alumni szakkollégisták zsűriznek majd. A nyertes játék a szakkollégium támogatásával kerül majd nyilvánosságra.

Szöveg és fotó: Görkat. Roma Szakkollégium