Tanévnyitó a miskolci szakkollégiumban

Rendhagyó tanévnyitó vecsernyével kezdődött a tanév a Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban, Miskolcon.

tanévnyitó

A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium munkatársai a tavaszi különleges és virtuális félévet követően izgatottan készültek az új tanévre. A felvételi felhívás közzétételét követően nem számítottunk arra, hogy több, mint negyven fiatal adja be jelentkezését a szakkollégiumba.

A felvételi eljárás már a kezdetek óta három lépcsőben zajlik minden nyáron. A jelentkezési dokumentumok beérkezését követően egy háromnapos bevonótáborba invitáltuk a felvételizőket, ahol pszichológusok közreműködésével igyekeztünk csapattá formálni őket, miközben tehetségazonosítást is végeztünk. A tábor felvételi elbeszélgetéssel zárult. Idén Aggteleken zajlott a bevonótábor közel 40 fő részvételével. A három nap vidáman és játékosan telt, alumni hallgatóink is bekapcsolódtak a program lebonyolításába. Mint minden évben, most sem volt könnyű dolga a szakkollégium munkatársainak, amikor arról kellett dönteniük, ki kezdheti meg roma szakkollégiumi tagként a 2020/2021-es tanévet. Szeptember 1-én végül 31 hallgatóval kötöttünk tagsági szerződést.

csoportkép

A bentlakó szakkollégisták többsége már szeptember első hetén beköltözött, melynek feltétele a járványhelyzet időszakára kialakított rendkívüli házirendünk és intézkedésünk tudomásul vétele és elfogadása volt. Ennek betartására a szakkollégium munkatársai folyamatosan ügyelnek annak érdekében, hogy a tanévet hagyományos módon kezdhessük meg. Az őszi félévre vonatkozó tanulmányi programot azonban úgy terveztük meg, hogy azok közel 90%-ban online is lebonyolíthatóak legyenek. Az első közös programunk szeptember 1-jén a Kedd esti beszélgetésekkel kezdődött, mely a spirituális modul heti rendszerességű alkalma. A hét második felében egy két és fél napos roma ifjúsági mobilizációs tréningen vehettek részt a fiatalok, melynek végén mindenki elkészítette saját közösségfejlesztési tervét. A tréninget az Akropolisz Szabadtéri Színház évadzáró  Made in Hungária című szabadtéri színházi előadásán pihenhették ki. Szeptember 11-én a tanulmányi programunk munkaerőpiaci tréninggel folytatódott.

csoportmunka

Szeptember 15-én Szent Kereszt felmagasztalásához kapcsolódóan ikon- és közösségi ház szentelésével egybekötött tanévnyitó vecsernyét tartott Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke és Juhász Géza első helynök atya. Rendhagyó módon a szertartást a diákotthon udvarán tartottuk meg.

Püspök atya kihangsúlyozta a fiatalok számára, hogy Isten csak annyi terhet tesz ránk, amennyit még el bírunk viselni. Éppen ezért a jelenlegi helyzetben is úgy kell megélnünk mindennapjainkat, úgy szükséges cselekednünk, hogy tudjuk, egy megszentelt világban élünk. Krisztus kitárt karjaiban pedig mind szeretetteljes közösségre lelhetünk, melyért felelősséggel tartozunk. Mindezekhez a diákotthon és a szakkollégium minden körülményt és feltételt biztosít.

szentelés

A szertartás végén Püspök atya megszentelte Boldog Romzsa Tódor ikonját, majd azt a közösségi házat, melynek felújítását már évek óta vártuk. Az egykor kollégiumi kápolnaként szebb időket látott kis faház sokáig raktárként szolgált. A szakkollégisták és a munkatársak azonban jobb sorsot szántak az öreg és megrongálódott épületnek, így a Miskolci Egyházmegye és a Belügyminisztérium támogatásával egy felújított, modern és barátságos közösségi házzá alakítottuk. A szentelést követően a fiatalok azonnal birtokba is vették és éjszakába nyúlóan játszottak és beszélgettek.

Meggyőződésünk, hogy Isten áldása végigkísér bennünket az új tanévben is, ahogyan azt eddig is tette. A tanévre szóló jelmondatunkat az Eucharisztikus kongresszusra készülve választottuk:

„ Kérlek, add, hogy ezeket méltóan vegyem magamhoz bűneim bocsánatára s az örök életre! Ámen!” (Szent Liturgia)

Fényképek

Szöveg: Csorba Mónika, fotók: Görögkatolikus Roma Szakkollégium

Címkék