Szent György-napi ünnepség és búzaszentelés a Georgikonban

Szent György vértanú emléknapján a sátoraljaújhelyi középiskolában tartottak búzaszentelést

kereszt, búza

2019. április 24-én tartották a sátoraljaújhelyi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban az intézmény védőszentje, Szent György nagyvértanú emlékezetét és a búzaszentelést.

Az ünnepségen részt vett az iskola fenntartójának képviseletében Juhász Géza elsőhelynök, Damjanovics József sátoraljaújhelyi parókus, főesperes atya, az iskola korábbi püspöki biztosa, valamint az újfehértói Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola Visszhang kórusa.

a kórus

 Az ünnepség az újfehértói iskola felső tagozatos tanulóiból álló kórus műsorával kezdődött, melyet Kocsis Zsófia Anna karvezető irányított. A kórus műsora után Komporday Levente, az iskola igazgatója köszöntötte a jelenlevőket, majd rövid magyarázattal szolgált az iskola elnevezése és Szent György nagyvértanú személye közötti összefüggésre. A köszöntő második felében pedig a búzaszentelés történetét elevenítette fel. „Az emberiség a termesztett növényeket károsító betegségek megjelenésére évezredeken át istencsapásként, bűneinek büntetéseként tekintett. A kereszténység búzaszentelő szertartásának első, hitelesnek tekinthető nyomai a IX. századból maradtak ránk. A rómaiakhoz hasonlóan, április 25-éhez kötötték ezt az eseményt. Ehhez közel eső nap nagyjából az az időpont, amikor az ősszel elvetett búza olyan fejlődési állapotban van, hogy a gabonarozsdák és más károsítók gyakran és könnyen támadják”.

A köszöntő és a történeti bevezető után Juhász Géza atya Dávid király életének mozzanatait hívta segítségül azért, hogy bizonyítsa; a vidéki élet szerves része a mezőgazdasági termelés, amely a Georgikonban tanulók mindennapjait jellemi, majd a 126. (127.) zsoltár szavait idézve - "Ha az Úr nem építi a házat, az építők hiába fáradnak. Hogyha az Úr nem őrzi a várost, az őr hiába őrködik fölötte."- zárta ünnepi gondolatait az elsőhelynök.

búzaszentelés

A beszédeket követően tartották meg a búzaszentelés szertartását. Az iskola sportudvarán az "életet" cserépbe  vetett búza jelképezte. A szertartáson Juhász Géza atya, Damjanovics József atya és  Martinek Zsolt iskolalelkész  atya a négy világtáj felé fordulva, négy evangéliumi szakaszt olvastak fel annak jeléül, hogy az áldást az egész határ, sőt az egész világ búzavetésére kérik.

További képek

Szöveg és fotók: Georgikon

 

Címkék