Roma testvérek a cigánypasztorációról

Folytatódott a cigánypasztoráció iránt érdeklődők beszélgetéssorozata Hittudományi Főiskolán.

előadás

2018. november 6-án délután a roma pasztoráció iránt érdeklődők ismét összegyűltek a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán. A roma testvérek cigánypasztorációval kapcsolatos gondolatai kerültek a mostani kerekasztal beszélgetés középpontjába.

A kerekasztal beszélgetés a főiskola által szervezett Cigánypasztoráció a Görögkatolikus Egyházban című programsorozat keretén belül valósult meg, amelynek eddig már négy alkalma volt.

a vendégek

Az első kerekasztal beszélgetés középpontjában Sója Miklós görögkatolikus pap munkássága állt, míg a második a roma emberek vallásosságát kutatta. A harmadik alkalom középpontjában a katolikus egyházon belüli romapasztoráció állt, a negyedik alkalommal pedig a romák oktatásának neveléstudományi vonatkozásait vizsgáltuk meg, fókuszba helyezve a különböző oktatási formákat.

Beer Miklós

Mostani alkalom lehetőséget teremtett arra, hogy Beer Miklós váci megyéspüspök gondolatai mellett, Balogh Győző rakacai parókus előadását kiegészítve meghallgassuk a roma testvérek véleményét a katolikus egyház romapasztorációs tevékenységéről. A kerekasztal további résztvevői voltak Nagy Zoltán és felesége Nyírkátáról, Makula László Hajdúdorogról, Horváthné Varga Alíz Máriapócsról és Rontó Gyuláné Sajópetriből.

előadók

Az este folyamán  - többek között - felszínre kerültek a fiatal romák pasztorációs lehetőségei, a roma testvérek egyházközségi munkája, de szóba került az a kérdés is, hogy sokan miért választják a történelmi egyházak helyett a szektákat.

Az őszinte hangulatú beszélgetést azzal zártuk le, hogy a roma testvérek tanácsot adtak a hierarcháknak, illetve a kispapoknak a cigánypasztorációval kapcsolatban.

 

Címkék