Rendhagyó Szent Gergely nap Selyeben

Január 25-én, a selyebi iskola védőszentjének tiszteltére minden évben Biblia-dráma találkozót szervez. Idén ezen a napon adták át a felújított iskola épületét.

Szent Gergely Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda Tagintézmény bejárata

Nazianzi Szent Gergely ünnepén, január 25-én, a Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda, Szent Gergely Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda Tagintézményében minden évben az iskola védőszentjének tiszteltére megrendezik a Biblia-dráma találkozót Selyeben.

Idén ez a találkozó rendhagyó ünnep volt; a gyermekek már birtokba vehették a felújított iskola épületét. Az épület a XVIII. században épült barokk kúria, amely régóta felújításra szorult. A munkálatok során megtörtént a tető, a nyílászárók, valamint a külső vakolat cseréje is. A beruházás Kormánytámogatással, az EGYH-KCP-16-P-0115 pályázati programban valósult meg.

Soltész Miklós, Orosz Atanáz, Csépányné Szabolcsik Erika átvágják a szalagot

Selyeb és környéke, a Cserehát vidéke, az ország egyik leginkább hátrányos helyzetű térsége. Az itt élők már gyermekkorukban is sok viszontagságon mennek keresztül. Számunkra nehéz igazi jövőképet felmutatni. „Ebben a nehéz munkában hívjuk segítségül az evangélium tanítását, mint egyházi iskola.” – mondta el Papp Zoltán, lelkipásztor, az iskola vezetője. Örömmel számolt be arról, hogy a gyermeklétszám növekedése már az óvodában megmutatkozik, ami egy-két év múlva az iskola létszámában is jelentkezik majd.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, a selyebi és abaújszolnoki polgármesterek, a Miskolci Egyházmegye intézményeinek vezetői és képviselői, az itt tanuló gyermekek szülei.

Soltész Miklós államtitkár ünnepi beszédében arra biztatta a gyermekeket, hogy legyenek őrzői nemcsak a felújított épületnek, hanem az itt létrejött és növekvő közösségnek, tegyenek meg mindent, azért, hogy annak értékei megmaradjanak.

Orosz Atanáz püspök az evangéliumban szereplő Zakeus példáján keresztül világított rá a gyermekeknek az élet értelmére; a jótettek fontosságára. Kiemelte, hogy a most felszentelt iskola olyan távlatokat nyithat meg, mellyel az itt tanulók az életben is megállhatják helyüket. A szentelésen elénekelt zsoltár szavait idézve - Hints meg engem izsóppal és megtisztulok, moss meg engem és a hónál fehérebb leszek! - hívta fel a figyelmet a szívünkben végbemenő változás jelentőségére; arra, hogy a most megkezdett „megszentelődés” megmaradjon.

Atanáz püspök olajjal keni meg a falakat

A mai nap a szeretet erejének megnyilvánulása, mondta Demeter Zoltán köszöntő szavaiban. Kifejtette, hogy az összefogásban és közösségben megnyilvánuló odafigyelés fejlődésünk alapja, amelyhez az iskolában folyó keresztény nevelés nagymértékben járul hozzá.

Őszinte lelkesedéssel készültek a gyermeke az ünnepre, és a szokásos drámajáték sem marad el. Most a dúsgazdag és a szegény Lázár történetét állították színpadra. Bemutatkoztak a művészeti oktatásban részesülők is; hangszerjátékokkal és tánccal szórakoztatták a vendégeket.

Papp Zoltán tagintézmény-vezető és Csépányné Szabolcsik Erika igazgató asszony együtt fejezték ki köszönetüket mindazoknak, akik a munkálatok megvalósulását előmozdították.

táncoló gyermekek

TOVÁBBI KÉPEK

Címkék