"Randevú egy életen át" - frissített

Befejeződtek a Házasság hetéhez kapcsolódó programok Egyházmegyénkben. Az alábbiakban ezekről olvashatnak.

a házassági eskü szövege

Ünnepi szent liturgiával zárult a Házasság hete Sárospatakon - a Zemplén Televízió összeállítása az alábbi LINKEN keresztül tekinthető meg.

 

Házasság Hete Baktakéken - Szepesi Szilárd atya írása

Felbátorodva  az országos Házasság hete programsorozat mottóján "Randevú egy életen át", találkozóra hívtuk a baktakéki  görögkatolikus  egyházközséghez tartozó házaspárokat.

házaspárok a baktakéki templomban

A találkozó célja az volt, hogy páronként, "ketten hármasban" legyünk a Jóistennel, s  áldását kérjük házasságunkra. Nem csak a fiatal párok, de a már évtizedek óta házasságban élők  arcán is megható vonások voltak felfedezhetők, amikor kézen fogva  az áldásban részesültek. A prédikációban biztatást kaptunk arra, hogy a házasságért minden nap küzdeni kell, nem kell megijedni az esetleges nézeteltérésektől, de mindig törekedni kell a béke megteremtésére. Szőlővesszőként új hajtást, jó döntést csak akkor tudunk hozni, ha Krisztusból, a szőlőtőből táplálkozunk, merítünk erőt.

Az áldás után virággal, egy ikonnal és néhány otthoni elmélkedésre szánt gondolattal köszöntöttük  a házaspárokat. A gyerekeket, mint a házasság gyümölcseit naranccsal, almával ajándékoztuk meg.

Házasság hete Ózdon - Bodnár Dániel atya írása:

Néhány hónapja városunk egyik keresztény házaspárja frontális ütközést szenvedett el gépkocsijával. Felépülésük után beszéltek arról, hogyan is erősítette ez a baleset a hitüket, és egymáshoz fűződő kapcsolatukat is.

Mind a ketten beszorultak, amikor már kint voltak a tűzoltók és próbálták őket kivágni az összeroncsolódott kocsiból, férj a feleség, s feleség a férj nevét kiabálta, hogy a másikat mentsék meg előbb.  „Mindenkinek csak egyvalaki jut, akinek a nevét elkiálthatja a halál pillanatában”- írja Szabó Magda egyik művében és milyen jó lenne, ha azokban az utolsó pillanatokban, mi arra is gondolnánk, akivel Isten színe előtt összekötve oly sok évtizedet élhettünk le itt a földön, akit hátrahagyunk.  De talán még jobb lenne, ha nem csak az utolsó pillanatokban gondolnánk rá, hanem minden nap, mint ahogyan ezt az elmúlt héten oly sok közösségben megtehettük.

házaspárok a templomban

Megtehettük, hiszen a Miskolci Egyházmegye több parókiája, így az Ózdi Görögkatolikus Parókia is bekapcsolódott a Házasság hete országos rendezvénysorozatba.

Talán ránk is fért már itt a nagyböjtöt megelőzően, hogy egy kicsit többet foglalkozzunk házasságunkkal, merjünk tanúságot tenni, tanácsot kérni, ha kell másokat biztatni. Parókiánkon Makkai László pasztorálpszichológus atya vezetésével gondolkodhattunk együtt az értékekről, a házasság értékeiről, és ő segített bennünket abban, hogy hogyan is tudunk vigyázni törékeny kincsünkre, a családra.

Makkai atya előadás közben

A hét folyamán alkalmunk adódott arra is, hogy egy keresztény játékfilmet nézzünk meg a házaspárokkal, és egy jóízű vacsora elfogyasztása után beszélgessünk arról, hogyan tudunk új esélyt adni egymásnak emberi kapcsolatainkban.

A hét zárásaként a vasárnapi Szent Liturgián jelenlévő házasságban élőkre kértük Isten áldását, és „emlékeztetőül” a házasságkötésükkor elhangzott eskü szavait adtuk át egy fatáblába égetve. „Ígérek neked házassági hűséget, szeretetet, megbecsülést, és fogadom, hogy el nem hagylak mindhalálig, sem magamtól el nem bocsátlak...”

házaspárok megáldása

Erősítsenek bennünket ennek az imának a szavai, hogy a kísértéseket legyőzve minden nap hűségben, megbecsüléssel tudjuk szeretni egymást úgy, ahogyan azt házasságunk kezdetén ígértük életünk társának.

 

Gyertyafényes vacsora Edelényben a Házasság Hete alkalmából - Marincsák László atya beszámolója:

Már a készülődést ünnepi percek lengték be, mert a szervezés kapcsán többen megkérdezték a városban: az micsoda? – majd elismerően konstatálták, hogy az egyház ilyenre is gondol…

A meghívott 15 házaspár is kíváncsian érkezett, hiszen hozzászoktak születésnapi, szilveszteri, s más hasonló „bulikhoz”, de érezték, hogy ez más műfaj.

Marincsák László

A városi Művelődési Házban imádsággal, majd a parókus köszöntő szavaival indult a program, aki kifejezte örömét a meghívások elfogadása miatt, s rámutatott a rendezvény miértjére.

Ezt követte Makkai László miskolci egyetemi lelkész előadása, aki a rá jellemző könnyed stílusban szólt a férfi és nő különbségéről, s hogy e különbözőség tudatosítása mennyivel gördülékenyebbé tudja tenni napjainkat. Beszédében kitért az egymásra fordított idő fontosságára, a vissza nem jövő lehetőségre. Jó hangulatú előadását szívesen hallgattuk volna még, de a finom vacsora illata diadalmaskodott, ezért „nem tapsoltuk vissza”.

Makkai László

Az est folyamán fényképek vetítésén keresztül mutatkoztak be a párok, hiszen többen nem ismerték egymást. Szívből örülünk az új arcoknak!

Az est zárásaként totót töltöttek ki a párok, ahol bibliai kérdésektől a népmesén át a süteménykészítésig értek a kérdések. – A kiélezett küzdelmet jelzi, hogy a hármas holtversenyt a családjukról szóló vers megírásával kellett rangsorolni, ahol a hallgatóság tapsa döntött!

A hivatalos program után még sokáig tartott a beszélgetés, aminek az vetett véget, hogy a kisgyerekes szülők nem akartak a pesztrának felkért nagyi, vagy szomszéd türelmével visszaélni…

Szerencsen mára már városi esemény  a Házasság hetének évenkénti programja a görögkatolikus parókia szervezésében.

előadás a szerencsi várban

Idén Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész és felesége Hegedűs Katalin mesélt a házasságukban megélt örömökről és nehézségekről.

Csejoszki Szabolcs, Hegedűs Endre, Hegedűs Katalin

Mivel a házaspár lételeme a zene, ezért zongoradallamokkal is színesítették az előadást.

Zongorázás közben

Már hagyománnyá vált az is, hogy az 50 éve házasságot kötött párokat külön köszöntik az előadáson, idén a 25 éves házasokat, illetve a 2018-ban fogadalmat tett párokat is meghívták az eseményre, akiket az egyházak képviselői áldottak meg.

házaspárok megáldása és ajándékozás

Csejoszki Szabolcs, parókus, az előadás főszervezője hangsúlyozta, hogy évről évre többen vesznek részt a Házasság Hetéhez kapcsolódó programsorozaton Szerencsen is, ami köszönthető annak, hogy egyre több fiatal gondolja úgy, hogy házasságban szeretné leélni az életét. – Az egyház mindig is fontosnak tartotta a házasság intézményét, de a kormányzat is számos intézkedést tett annak érdekében, hogy népszerűsítsék ezt a fajta elköteleződést – mondta a parókus. (Forrás és képek:Szerencsi Hírek)

 

Címkék