Párizsban mutatták be a görögkatolikus iskolaválasztókat

2019. június 28-án Párizsban az Universite de Seine Cergy-Pontoise szervezésében találkoztak az iskolaválasztást kutató neveléstudományi szakemberek.

egyetemi épület

A Görögkatolikus Metropólia iskoláiban zajló kutatásokat Dr. Inántsy Pap Ágnes, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanára mutatta be.

Inántsy Pap Ágnes

Amerikai, francia, spanyol, svájci kutatók alkotják a Párizsban megalakult kutatócsoportot, amelynek célja, hogy megvizsgálják a nem állami fenntartású oktatási intézmények iskolaválasztóit.

A kutatások középpontjában az iskolaválasztók különböző elvárásai állnak, amik nemcsak az intézményi infrastruktúrára, de az iskola által biztosított oktatási és nevelési feltételekre is vonatkoznak. Az egyházi fenntartású iskolák esetén a vizsgálat arra is kiterjed, hogy a szülőknek milyen elvárásai vannak az intézmény vallásos nevelésével kapcsolatban.

A kutatás egy különlegesen érdekes része az, amely azt vizsgálja meg, hogy a szülők otthoni nevelési elvei mennyiben vannak összhangban az iskola által képviselttel. Egyes kutatók szerint egy gyermek nevelése akkor igazán hatékony, ha az otthoni és az iskolai értékrend erős harmóniában van.

A kutatók őszre tervezik megjelentetni az első közös nemzetközi szakmai kiadványukat.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye