Pápai asszisztenssé nevezték ki Dr. Tóth Tamást, az MKPK titkárát

A Szentszék a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja 2019. május 18-án kelt dekrétumával Dr. Tóth Tamás pápai káplánt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárát a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulatának ad nutum Sanctae Sedis pápai asszisztensévé nevezte ki.

Tóth Tamás

Az ad nutum Sanctae Sedis, azaz a Szentszék rendelkezésére álló pápai asszisztens elsődleges feladata, hogy megvizsgálja a Társulat jelen helyzetét, valamint megfelelő megoldásokat javasolva beszámoljon a dikasztériumnak. Az asszisztens támogatni fogja az általános főnöknőt és tanácsát hivataluk gyakorlásában, segíteni fog a célok megjelölésében a következőket illetően: a tagok lelki és képzési ösztönzése; az intézményi keretek újjászervezése; vagyonkezelés és az apostoli tevékenységek irányítása. Az asszisztens továbbá részt vehet a tanács bármelyik ülésén, ha ezt szükségesnek találja.

A Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek szerzetének gyökerei a XVI-XVII. sz. fordulójáig Lotharingiába nyúlnak vissza. Az ágostonos lelkiségű új szerzetesközösség a szegény gyermekek ingyenes oktatását tűzte ki célul. 1860-ban érkeztek az első nővérek Franz Mária Terézia vezetésével Kalocsára Kunszt József kalocsai érsek meghívására. Kalocsán önálló anyaház alakult. Pápai jogú női szerzetes intézmény, szentszéki megerősítésük 1907 februárjában történt.

Jelenleg kollégiumokat, óvodákat, általános iskolákat, szakközépiskolákat, gimnáziumokat, szociális otthonokat vezetnek és tartanak fenn, valamint hittant tanítanak. Általános elöljárójuk Dávid M. Bernadette nővér. A kongregáció fő célkitűzése az oktatás-nevelés. A társulat házai Kalocsán, Budapesten, Kiskunfélegyházán, illetve Kínában találhatóak.