Öt nap, ami átformált

A taizéi közösség év végi találkozóját idén Madridban tartották.

gyertyák, város látképe

Magyarországról mintegy ötven görögkatolikus fiatal utazott a találkozóra, egyházmegyénket is képviselték néhányan. Élményeit Hoskó Imola osztotta meg:

„Ne feledkezzetek meg a vendégszeretetről!”- ezzel a mottóval indult el az immár sokadik alkalommal megrendezett Taizé találkozó, aminek ez alkalommal a mediterrán éghajlatú Madrid adott otthont. Mi, magyarok, abban a kiváltságos helyzetben voltunk, hogy már egy nappal hamarabb megérkezhettünk, így már korábban magunkba szippanthattuk a spanyol levegőt.

épület éjjel

Öt nap… ha engedtük, e napok alatt megtörtént a találkozás, ha engedtük, Isten „szíveket és veséket formált”, ha engedtük, nem ugyanolyan emberként tértünk haza, mint ahogyan elindultunk. Az imádságok, elmélkedések, énekek mind segítségünkre voltak ebben.

A reggeleket imádsággal kezdtük, mindenki azon a plébánián, ahova be lett osztva, majd kiscsoportos beszélgetések voltak, ahol Alois testvér javaslatai alapján osztottuk meg egymással gondolatainkat. Ebéd után ismét lehetőség volt az elmélyülésre, majd ezután felfedezhettük Madrid csodálatos nevezetességeit, illetve ún. műhelyfoglalkozások keretében, más és más témákról hallhattunk.  A vacsora illetve a másnapi ebédcsomag kiosztása következett. Testünk táplálása után, lelkünk táplálására is szükség volt, amire az esti imák adtak nagyon jó lehetőséget.

a találkozón

Számomra a legmeghatározóbb élmény az utolsó esti ima volt, amelyen a keresztre hajtva fejemet, hálát adhattam az elmúlt napokért, majd áldásban is részesültem.

Köszönjük Szaplonczay Máténak a nagyszerű szervezést és főpásztorainknak a nagylelkű támogatást! Hálásak vagyunk a családoknak és a plébániáknak, akik a vendégszeretetükkel tanúságot tettek, követve Isten szavait: „Ne feledkezzetek meg a vendégszeretetről, mert általa egyesek angyalokat fogadtak be szállásra.” (Zsid 13,2)

csoportkép

 

Címkék