Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta a görögkatolikus metropólia püspökeit

Advent utolsó hetében a Görögkatolikus Metropólia három főpásztora, Kocsis Fülöp metropolita, Dr. Orosz Atanáz és Szocska Ábel püspök atyák látogatást tettek a miniszterelnöki hivatalban.

Kocsis Fülöp, Semjén Zsolt, Orbán Viktor

Miután megtekintették a fölújított épületet, amely az évszázadok során nem csak szerzetes ház volt, hanem számos egyéb feladatot is betöltött, Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes fogadta a görögkatolikus atyákat.

A Kolostorban

A három püspököt elkísérte Dr. Seszták István is, a metropóliai hivatal vezetője. Elsőként átadták nekik a Debrecenből hozott betlehemi lángot. Majd egy szépen zengő kántáló ének mellett a karácsony ünnepének ikonját és a metropólia néhány ünnepi kiadványát.

Seszták I, Kocsis F, Szocska A, Orosz A

A kötetlen beszélgetés során áttekintették a magyar állam és a görögkatolikus metropólia együttműködési lehetőségeit. A miniszterelnök kifejezte nagyrabecsülését a görögkatolikus egyház iránt, amely érzékelhetően sokat tesz a családokért, a szegényekért, a közösségek megerősítéséért. Az egyházi vezetők pedig megköszönve az eddigi támogatásokat további együttműködésükről biztosították az ország vezetőit.

A Betlehemi láng átadása

Beszámoltak fejlesztési terveikről is, melyek között elsőként szerepel az egyes székesegyházak felújítása. Nagyra értékelték a Kormány körültekintő rendelkezéseit a járvány okozta helyzetben, és egyeztették az erre vonatkozó tapasztalataikat. Jó reménységgel búcsúztak el egymástól, hogy bár az ünnepeket csak visszafogott módon tudják megülni, a következő években is eredményesen fogják tudni közösen szolgálni a magyar nemzetet.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Címkék