Online örömolimpia

Örömolimpia címmel tartottak nyilvános, online vitaestet a Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium szervezésében.

logo

Nyilvános, online hitéleti vitaestet szerveztünk 2020. április 16-án a miskolci Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon szervezeti egységeként Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium NTP-SZKOLL-19-0014 azonosítószámú, „Hiszem és/vagy Tudom! című projekt keretében.

A jelenlegi helyzethez igazodva a vitaest online formában történt skype-on keresztül.  Vendégelőadónk Kiss Máté görögkatolikus papnövendék volt, a Miskolc-Belvárosi Görögkatolikus Parókia lelkipásztori kisegítője. Felkérésünket nagy örömmel fogadta, a vitaest témáját aktuálisnak és fontosnak tartotta.  Az ötlet Placid atyától ered, aki a Gulagon rendezett a rabok számára Örömolimpiát, enyhítve ezzel a szenvedéseiken. 

Kiss Máté

A szakkollégisták jelenleg a munkatábortól jelentősen eltérő helyzetben vannak, attól komfortosabb, kényelmesebb és nyugodtabb körülmények között kell átvészelniük a járvány időszakát.  Viszont attól, hogy otthon töltik ezt az időt, mégis ki kell lépniük a komfortzónájukból. Az eddig megszokott életük fenekestül felfordult, talán kicsit céltalanná is vált, ami hajlamosít arra, hogy ellazuljon a hitük, hogy engedjenek a céljaikon. A vitaest egyik nem titkolt célja az volt, hogy ezt elkerüljük. A fiatalokat online megszólítva ösztönöztük arra, hogy nézzék végig a napjukat, mennyi öröm veszi őket körül.

képernyőfelvétel

Kiss Máté tökéletesen értette, hogy mi a célja a programnak. Személyes élettapasztalatain keresztül vezette fel a résztvevők számára, hogy milyen fontos a napi rutin, mennyire könnyű lazítani a saját szabályainkon, és hogy ezáltal mennyire könnyen eshetünk kétségbe. Kiemelte az idő jelentőségét is, hiszen a jelenlegi helyzetben rengeteg időt spórolhatunk az otthonléttel. Ezt a plusz időt pedig értékes és érdekes pillanatokra kell fordítanunk, olyanra, amely örömet okoz, és olyanra, amelyre eddig nem jutott idő.  A szakkollégisták elmondhatták, hogyan zajlik egy napjuk, mi változott az életükben, miként próbálják átvészelni ezt az időszakot és miben lelik örömüket. Előkerültek rég nem olvasott könyvek, rég nem látott filmek, porosodó társasjátékok, gyermekkori álmok, hobbifestékek, kerti szerszámok és az ágy alatt nyugalomra tért kézi súlyzók is. A beszélgetés során a fiatalok ötletet is adtak egymásnak, mi mindenre érdemes figyelni az életben ahhoz, hogy a szívünk mindig nassolhasson örömből, és a lelkünk mindig jóllakott legyen.

Köszönjük Kiss Máténak, az este játékmesterének és a résztvevő szakkollégistáknak, akiket nagyon várunk vissza!

Csorba Mónika

Címkék