Nyárköszöntő családi nap a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményben

2016. június 23-án sikeres nyárköszöntő családi napnak adott otthont Garadnán a görögkatolikus templom és a sportpálya.

püspök, gyerekek

A családi napról a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény dolgozó számolnak be:

Az immár harmadik éve megrendezésre kerülő gyermeknapot idén családi napnak neveztük el, hiszen a nevelőszülőknél és a lakásotthonokban nevelkedő gyermekek és fiatalok a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény nagy családi közösségének tagjai. Célunk volt egy felhőtlen kikapcsolódás (és valóban egy felhő sem volt az égen), az örömteli együttlét, és az, hogy a tanév végeztével vidáman kezdhessék meg gyermekeink, fiataljaink a megérdemelt nyári szüneti pihenést, kikapcsolódást.

A közel nyolcszáz fős rendezvény a görögkatolikus templomban, Atanáz püspök atya és lelki vezetőink által megtartott közös imádsággal kezdődött. Az imaóra előtt Püspök Atya köszöntötte a gyermekeket. Köszöntő beszédében lelkesen biztatta őket a nyári szünet hasznos eltöltésére, és olyan alkalmak, programok keresésére, amelyekkel tudásukat, ismereteiket bővíthetik. Felhívta figyelmüket arra, hogy óvják magukat a semmittevéstől, a bűntől, találják meg minden napnak az értelmét, melyből ne hagyják ki a jó Istennel való találkozás élményét sem.  

A családi nap a település sportpályáján folytatódott ünnepélyes megnyitóval. Ezt követően gyermekeink többféle műfajban – ének, zene, tánc, vers, hangszer – mutatták meg nagy örömünkre tehetségüket, szorgalmukat, kitartásukat.     

Ezután Atanáz Püspök Atya és Lónárt Csaba Attila Igazgató Úr ajándékutalvánnyal és elismerő oklevéllel jutalmazta a tanév során tanulmányaikban, országos versenyeken, közösségi munkában kiemelkedő teljesítményt elért gyermekeinket, fiataljainkat.

A rendezvényen köszöntöttük Bűdi Józsefné nevelőszülőnket, aki 1965-ben kezdte meg nevelőszülői tevékenységét és 2016. február 29-én fejezte be intézményünknél.  Jolánka néni a több mint ötven év nevelőszülői tevékenysége alatt harminchat gyermeket nevelt fel, munkája példaértékű lehet sokak számára.  

Ezt követően Polyák Imre atyának köszöntük meg áldozatos munkáját, aki júliustól már nem a garadnai egyházközségben, hanem Nyíregyházán folytatja tovább áldásos tevékenységét. Imre atya a jó Isten szeretetét közvetítette és vitte az intézményünk hernádvécsei, garadnai és novajidrányi lakásotthonok gyermek és felnőtt közösségeibe hosszú éveken át.

A nap a különböző kézműves foglalkozásokkal, játékos ügyességi vetélkedőkkel, népi játékokkal, labdarúgó mérkőzésekkel folytatódott, majd a Parapács Zenekar táncházával ért véget.

A színes kavalkádban mindenki találhatott az érdeklődésének megfelelő szórakozást. A kézműves sátorban volt arcfestés, csillámtetoválás, gyöngyfűzés, origami, ablakdíszek, fonalképek, nyakláncok készítése, lufi hajtogatás, gipszfigurafestés. A játékos vetélkedőkben mindenki kipróbálhatta magát hogy milyen ügyes a célba dobásban, a dekázásban, az ugráló kötelezésben, a lufi fújásban, hullahoppozásban, Jenga torony építésében.

A sportpályát betöltötte a gumikerekes kisvonatról, a tűzoltó autóról, és az ugráló várról, csúszdáról hallatszó gyerekek vidám kacagása, de nagy volt az öröm a vattacukrosnál, és a jégkrém osztásánál is. Nagy volt a sikere az ingyenes ruha-turi sátornak és az egészségsátornak is, ahol a vérnyomásmérés mellett gyógyfüvekkel, növényekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők, illetve kóstolhatták meg az ezekből készült különféle teákat.

Jó kedvvel zártuk ezt a csodálatos, vidám napot!

Köszönjük Atanáz Püspök Atya áldását, segítő közreműködését, a Miskolci Egyházmegye támogatását és mindazok segítségét, akik felajánlásukkal, munkájukkal és részvételükkel hozzájárultak rendezvényünk sikeres megvalósításához.

A családi nap fényképei az alábbi linken megtekinthetők:  https://goo.gl/photos/8zK7P3A8gmCUKbpr8
 

Címkék