Nyári Emlék II. - Együtt lenni jó!

A Miskolci Egyházmegye papcsaládjai és a hivatal dolgozói kétnapos zarándoklaton látogatták meg a Felvidék fatemplomait.

csoportkép

Trocsány, Hervartó, Bártfa, Alsó Komárnok, Rózsadomb, Mérfalva… Ősi görögkatolikus fatemplomok a felvidéki Kárpátok ölelésében, melyeknek többsége évszázadok óta hirdeti elődeink hitét és Isten iránti szeretetét.

Isten és ember alkotta csodákat sokféleképpen nézhetünk meg. Tehetjük ezt egyedül, családdal, utazási iroda szervezésében, és tehetjük ezt csoportos zarándoklat keretében is. Püspök atya vezetésével a Miskolci Egyházmegye papcsaládjai és a hivatal dolgozói kétnapos zarándoklaton vettek részt augusztus derekán.

A látnivalókra való ráhangolódást a résztvevők személyes tapasztalataik és történelmi-néprajzi ismereteik megosztásával segítették. Csoportunkat Szlovákiában Hornyák Béla atya vette szárnyai alá, gondoskodva arról, hogy a templomajtók előttünk kitáruljanak, és hogy vadregényes környezetben megterített asztalunkra szerény és pompás ebéd kerüljön.

Jó volt látni, hogy ezek a fatemplomok, melyeket valamikor régen, több száz évvel ezelőtt az itt élő görögkatolikus közösségek a maguk szegénységében és egyszerűségében alkottak meg, ma már az UNESCO Világörökség részét képezik! Mennyire megelevenedett az ő hitük is zarándokcsoportunk zengő imájában, melyből örömmel hallottuk ki a fiatalok életerős hangját! A kirándulás testet-lelket nemesítő jó hangulatban telt, melyhez Atanáz püspök atya vidám közvetlensége is nagymértékben hozzájárult. 

KÉPGALÉRIA

Címkék