Megszépült a kápolna Hernádvécsén

A hernádvécsei kápolna felújítási munkáinak folytatását pályázati támogatás tette lehetővé.

felújítás, burkolás

A nagy kiterjedésű Garadnai Görög Katolikus Egyházközség filiái közül Hernádvécse – mint az egyik legnépesebb – a legjelentősebb, hiszen e leányegyház az egyházközség tulajdonában lévő volt iskolaépületben önálló istentiszteleti hellyel is rendelkezik.

1911-ben már állt az Eperjesi Egyházmegye tulajdonában lévő iskola. A II. világháborút követően az épületet kisajátították, és iskolaként használták tovább, egészen a 2000-es évekig. A tulajdonjogot időközben (1993-ban) az egyház visszakapta, és az egykori tanítói lakásból kialakított kisebb tanteremben kápolnát rendezett be. Mivel az állami használat után a visszakapott iskola meglehetősen leromlott állapotban volt, pár éve elkezdtük lehetőségeinkhez mérten való felújítását. Először a tetőzet egy részét javítottuk ki, majd a kápolna helyiségét tettük alkalmasabbá és méltóbbá az istentiszteleti célra, s végül az épület lábazatát renováltuk saját erőből, önkéntes munka keretében. Sajnos a térség hátrányos helyzete az Egyházközség anyagi lehetőségeit is befolyásolja. Így a források elsősorban csak állagmegóvó munkát tettek lehetővé.

Egy 2015-ös sikeres pályázat eredményeként az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság EGYH-KCP-15-0759 számon 1.000.000.- Ft támogatást biztosított részleges felújítási munkák elvégzésére. Ebből 2016 májusában elvégeztük a kápolna és sekrestye bizánci liturgiák végzéséhez alkalmasabb és méltóbb kialakítását.

Bízunk benne, hogy további források bevonásával be tudjuk fejezni az elhanyagolt ingatlan felújítását, ki tudjuk alakítani azokat a helyiségeket, tereket, ahol az egyházközség hitéleti, kulturális, oktatási, közösségépítő és felzárkóztató tevékenységét ki tudjuk szélesíteni, és az „építkezés” tovább folytatódhat mind valós, mind jelképes értelemben.

Boros László