Megáldották Szerencsen a felújított görög katolikus templomot

A közelmúltban fejezték be a szerencsi görögkatolikus templom felújítását. A munkálatok végeztével augusztus 21-én Orosz Atanáz miskolci püspök áldotta meg a megújult épületet.

templomszentelés

A szerencsi parókiát éppen 300 évvel ezelőtt, 1716-ban alapították, Rákóczi Julianna engedélyével és pártfogásával. A jelenlegi templom építése a XVIII. század második felében kezdődött. A templom címünnepére, az Istenszülő elszenderedésére utalt ünnepi beszédében a megyéspüspök is: „Boldogan ünnepeljük a mennybe fölvett Istenszülőt, aki három évszázadon át oltalmazta az ittenieket. Viharos évtizedekben, életveszélyben megvédte őket a testi-lelki pusztulástól. Ő volt mintapéldánk, hiszen a célba ért, Szent Fia által megdicsőített örök életet képviseli. Így érdemes élni-halni, ahogyan ő élt és hunyt el”.

A híveket további kitartásra buzdította a főpásztor, hogy az ősök által alapított templom további századokon át legyen tele élettel. „Az Apostol tanítása alapján nekünk kell az örömben minden nehézség ellenére is megmaradni és növekedni, mint ahogyan a „hitben szilárdan állók”-hoz illik. Hitünket nem elég csak hagyományőrzésként felfogni. Gyarapítani, nevelni kell” – fejezte be gondolatait Orosz Atanáz.

Az időszerűvé vált felújítási munkákat Szerencs város, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Miskolci Egyházmegye is támogatták. Tavaly a templomhajón cserélték le a héjazatot, ami műemlékpala fedést kapott. Idén pedig a tornyot sikerült rézfedéssel ellátni és elkészült a festés is. „Most már olyan képet mutat Isten háza, amilyet szeretnénk, és ami méltó a templomhoz.” – fejezte ki örömét Csejoszki Szabolcs parókus.

A torony korábbi felújítása során megtalált, 1855-ben elhelyezett, az akkori segédlelkész utódoknak szánt üzenete mellé most egy újabb időkapszula került. A jövő nemzedékeinek Koncz Ferenc, Szerencs város polgármestere, Szabolcs atya és a megyéspüspök is elhelyezett egy-egy üzenetet. Részlet Atanáz püspök atya üzenetéből: „Az Irgalmasság évében Isten irgalmában bízva ajánljuk oda ezt a templomot és hazánk többi keresztény templomát a Gondviselőnek és az Oltalmazó Istenszülőnek. Őszintén reméljük, hogy a következő nemzedék tagjai is eljárnak majd ebbe a templomba és lesz, aki szükség esetén belül is fel tudja majd újítani azt.

papok

További képek: ITT

Képek forrása: szerencsihirek.hu, SerfőzőLászló

Címkék