Lépj egyet előre! - lelkigyakorlat a Metropólia papnéi számára

Életük különböző területeit vették górcső alá Máriapócson a görögkatolikus papnék dr. Papp Miklós atya gondolatai és tanácsai mentén: július 8-11. között tartott a neves morálteológus.

a templomban

A csütörtök estétől vasárnap délutánig tartó tartalmas program mottóját Miklós atya így fogalmazta meg: „Lépj egyet előre!” Ezt nem tudja megtenni senki úgy, hogy nincs helyes, fejlődő istenképe, így ezzel a témával két elmélkedésében is foglalkozott a lelkigyakorlatvezető. Azután empatikusan, ám nagyon is két lábbal a földön járva sorra vette, mik azok a helyzetek, életterületek, ahol kell és érdemes „lépni egyet”. Beszélt a papnék női mivoltáról, az imaéletről, a házasságról, a Krisztussal alakított és alakítandó kapcsolatról, mindezek örömeivel és nehézségeivel is szembesítve a jelenlévőket. 

Papp Miklós

A lelkigyakorlatozók bekapcsolódtak a kegytemplom liturgikus rendjébe, zengett a templom a gyönyörű éneküktől. Meg a fatemplom is szombat délután az Akathisztosz imádkozásakor. Az első estén Atanáz atyával, második estén Fülöp atyával, harmadik estén Ábel atyával végezték a vecsernyét. A közös imádságok után a főpásztoroktól is hallhattak a papnék egy-egy elmélkedést. Az ezt követő közvetlen, kötetlen beszélgetésért mindenki nagyon hálás volt. 

Atanáz püspök

Miklós atya elgondolkodtató, tömény előadásai közé iktattak néhány óra lazítást, amikor sétára, kerékpározásra, irányított játékra volt lehetőség, illetve – bár mindenkinek van saját, személyes élménye Máriapóccsal kapcsolatban – Orosz István kegyhelyigazgató atyával „hivatalos idegenvezetésen” vehettek részt az asszonyok. Ez azért is hasznos, mert gyakran előfordul, hogy egyházközségekkel érkezve éppen a tisztelendő asszony beszél a közösségnek a pócsi Istenszülő-ikonról és az ahhoz köthető megmagyarázhatatlan, csodás eseményekről. 

a lekigyakorlaton

Sokaknak szombat este haza kellett utazni, ezért az együtt töltött idő tanulságait már ekkor összegezték. Akik maradtak, vasárnap a Máriapócsot körülölelő, 16 km-es Boldogságok Útjának végigjárásával zárták a töltekezést.

Szerző: Orosz Rita / Máriapócs Nemzeti Kegyhely

Címkék