Lelkigyakorlatos ház szentelése

Új lelkigyakorlatos házat szenteltek november utolsó napján, Sajópálfalán.

a ház

A templom és a monostor dombjának lábánál áll az újonnan felépített lelkigyakorlatos ház. Az elcsendesedő imádságra vágyó zarándokok szálláshelyéül szolgál majd. A házat Kocsis Fülöp metropolita és Orosz Atanáz püspök szentelték meg november 30-án.

Kocsis Fülöp, Orosz Atanáz

„Kicsi, de annál nagyobb jelentőségű ünnepre gyűltünk össze e nagy múltú görögkatolikus községben, a szerzetesnővérek imádságának árnyékában” – szavakkal köszöntötte a szentelésen megjelenteket Kocsis Fülöp. A metropolita két szentírási történet „főszereplőjét” hozta párhuzamba a most megnyíló lelkigyakorlatos ház szerepével.

Zakeus, bár bűnös ember, mégis mindent megtesz azért, hogy Jézust láthassa. Jézus megszólítja őt és betér házába. Bizánci egyházunk a házszentelésen ezt az evangéliumot (Lk 19,1-10) olvasva imádkozik, és kéri az Urat, hogy lépjen be ebbe a házba. Az emmauszi tanítványok történetében Jézus a tanítványok hívására lép be házukba: "Közben odaértek a faluhoz, ahová tartottak. Úgy tett, mintha tovább akarna menni. De marasztalták: „Maradj velünk, mert esteledik, és a nap már lemenőben van.” Betért hát, és velük maradt." (Lk 24, 28-30)

olajjal kenik meg a ház falát

Reményét fejezte ki a metropolita, hogy:  "ez a ház is 'emmauszi ház' lesz, ahová Istent kereső szívvel jönnek az emberek, és ahová betér Jézus, ahol lehet vele találkozni, ahol életek fordulnak meg, és akik innen hazatérnek, misszionáriusokká lesznek.”

Atanáz püspök a Szentlélek nevet ajándékozta az új lelkigyakorlatos háznak. Kívánjuk, hogy ez a ház működésével a Szentlélek kiáradását tudja szolgálni.

További képek

Címkék