"Látogasd meg a te szőlőskertedet"

Végardón a templombúcsún szentelte meg Atanáz püspök a felújított templomot.

Orosz Atanáz

Egy hosszú folyamat zárult le a Sárospatak Végardó városrészben élő hívek életében. Vasárnap, a templombúcsú ünnepén szentelte meg Orosz Atanáz az Istenszülő születésének tiszteletére szentelt, felújított templomot. A templombelső felújítása több mint másfél évtizede befejeződött, külsejének állaga azonban már „bántóan csúnya volt”, fogalmazott dr. Melles Tivadar, a templom parókusa. Elsőként öt évvel ezelőtt a torony homlokzatát és a bejáratot hozták rendbe. Mostanra fejeződtek be teljességében a külső felújítási munkák különböző egyházi és állami forrásoknak, a Miskolci Egyházmegye támogatásának és a helybeli hívek áldozatos hozzájárulásának köszönhetően. Ünnepi beszédében a püspök arra kérte a híveket, hogy erre az ünnepélyes alkalomra ne lezárásként tekintsenek, sokkal inkább egy dinamikusabb egyházi élet kezdeteként.

Még a templom újjászentelésének szertartása és a búcsúi Szent Liturgia előtt úti keresztet áldott meg Atanáz püspök. A 37-es főutat Végardóval összekötő útszakaszon, amely egyenesen a görögkatolikus templomhoz vezet, a tanya szélén régóta állt egy kereszt. Azonban az évek és az időjárás mély nyomokat hagyott rajta, méltatatlan állapotban állt már. A szlovák Jan Jencus és felesége vették gondjukba a kereszt sorsát, felújíttatták, környezetét rendbe tették.

keresztszentelés

Kívánjuk, hogy ezek az események erősítsék a közösség összefogását. Bízunk benne, hogy mélyen gyökerező hitüket és hagyománytiszteletüket az utódoknak is át tudják majd adni. "Uram, tekints és nézz le a mennyből, és látogasd meg a te szőlőskertedet, amelyet a Te kezed ültetett és erősítsd meg azt!" - ismételte meg a szentelő püspök a szőlőskertek tövében, ahol épp a szőlőmunkásokról szóló példabeszédeket idézte fel homíliájában. Isten új választott népének Jézus példáját követve és a tőle kapott megváltást elfogadva lehet bőséges gyümölcsöt teremnie.

FÉNYKÉPEK

Címkék