Különleges lakásotthont áldottak meg Tolcsván

Az újonnan épült lakásotthonban leányanyák és csecsemőik elhelyezésére nyílik hamarosan lehetőség.

Szent Tekla Lakásotthon

Ünnepélyes keretek között szentelte meg Orosz Atanáz püspök a Szent Tekla Lakásotthont Tolcsván. 2019. január 10-én, az újonnan épült otthon megáldására, átadására érkeztek azok a vendégek, köztük Soltész Miklós államtitkár is, akik alig másfél évvel ezelőtt az épület alapkövének elhelyezői, illetve elhelyezésének tanúi voltak.

Atanáz püspök

„Különleges ajándék ez a ház azoknak a sok szempontból kilátástalan helyzetű leányanyáknak, akiknek csak nagy zsúfoltságban jutott eddig hely” – mondta Atanáz püspök az épület megáldásának szertartásán. Magyarország Kormánya és az Egyház összefogásával az életnek az a sajátos szolgálata valósulhat meg itt, amely határhelyzetekben, éppen a gyermekvédelmi intézményeken belül merül föl. Ez a különleges lakásotthon olyan hely, ahol a megszületett emberi élet méltó körülmények között lehet, világra jövetele után igazi távlatai lehetnek, „hiszen az az Isten, aki bennünket megszentelt és megvilágosított, a most világra jövő gyermekek számára is ugyanezt ígéri, ugyanezt kívánja.” A főpásztor beszédében az emberi élet fontosságát emelte ki: „Isten már azelőtt ismert bennünket, mielőtt az anyaméhben formálódni engedte testünket. A megfogant, megformálódott emberi élet végtelenül nagy kincs: Istennek végtelenül drága az emberi élet. Ezt Karácsony táján különösen megtapasztaljuk. Isten egyszülött Fiát csecsemőként küldte el Betlehembe, a legszegényebb sorsban hagyta megszületni, azért is, hogy az egyszülött Fiú mindazokkal szolidaritást vállaljon, akik reménytelen helyzetben születnek meg.” (…) „Isten velünk van” és megjelenik emberszeretetével minden embernek, mondta a püspök.

megáldás

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár ünnepi beszédében említést tett a Kormány közel tíz éves törekvéséről, melynek célja, hogy a gyermekvédelemben a bentlakásos intézményekből minél többen kerüljenek át családközeli ellátásba. Ennek a munkának egyik irányvonala az egyházakkal való együttműködés, hiszen a „neveléshez nemcsak az anyagiak, a tanítás, hanem a lelki megerősítés, a lélek ápolása is szükséges” – mondta az államtitkár, és hozzátette, hogy mostanra az egyházak a gyermekvédelmi munkában mintegy negyven százalékban vannak jelen. „Pénzzel nem mérhető, ha egy ember élete itt jó helyre kerül”- hangoztatta Soltész Miklós.

Soltész Miklós

„Ez a hely egy üzenet” – fogalmazta meg dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő az ünnepségen, majd méltatta az ide tervezett munka hangsúlyosságát: az élet védelme valósul itt meg.

Az elkészült lakásotthon a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményhez tartozik, szervezeti rendszerén belül olyan ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett leányok, akik bármi okból maguk is édesanyává váltak, találhatnak itt oltalmat, segítséget újszülött gyermekükkel.

„Az anyaotthon legfőbb küldetése az Egyház tanításával összhangban az Élet szolgálata, a születendő és a megszületett gyermekek jobb életesélyeinek megteremtése, hogy így a gyermekek ne kerüljenek az édesanya ellehetetlenült életkörülményei miatt feltétlenül nevelőszülőkhöz vagy akár az utcára, hanem a nehézségek ellenére együtt lehessenek édesanyjukkal, akiktől a szükségleteik szerinti legnagyobb szeretetet és gondoskodást kapva növekedhetnek és fejlődhetnek." – mondta el Lónárt Csaba Attila, a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény igazgatója.

a vendégek

Ebben a „különleges” lakásotthonban öt mama és öt baba számára létesült férőhely, őket szakemberek; fejlesztőpedagógus, pszichológus és lelki vezető fogja megfelelő szakértelemmel, empátiával és szaktudással segíteni, hogy jó anyává legyenek képesek válni. A fenntartói finanszírozás mellett az otthon létrejöttét mindenekelőtt Magyarország Kormányának támogatása (EGYH-KCP-16-P-0115) tette lehetővé.

TOVÁBBI KÉPEK

(Fotók: Ivancsóné Hajas Ágnes, címlap: Vajda János)

Címkék