Közelebb az angyalokhoz

Az Ózdi Görögkatolikus Parókia adott otthont a cigány hittanosok találkozójának. Az idei találkozó témája az angyalok jelentősége volt.

csoportkép a templomban

A kezdeményezés többéves múltra tekint vissza a Miskolci Egyházmegyében. Idén öt település roma származású, hitoktatásban résztvevő diákjainak szerveztek színes programokat. Míg tavaly Homrogd adott otthont a programnak, addig most Ózd mellett döntöttek a szervezők. A Cigány Hittanosok Találkozója most is közös imádsággal kezdődött a templomban.

„Maga az egyház küldetéséből adódóan mindig foglalkozott a szegényekkel, elesettekkel, nyomorultakkal. Ha nézzük az apostolok cselekedeteit, már ott is feltűnt az a kezdeményezés, hogy foglalkoznunk kell az elesettekkel, Ferenc pápa gyakran beszél arról, hogy el kell menni a periférián élőkhöz is, el kell vinni hozzájuk az evangéliumot, annak örömhírét” - fogalmazott Makkai László, a Miskolci Egyházmegye cigánypasztorációs helynöke. Hozzátette; az evangélium közvetítése az Egyházmegye küldetése is, hiszen a területükön jelentős részben élnek roma családok, gyerekek, fiatalok, akiket minden eszközzel próbálnak segíteni. Ezeken a hittanos napokon a közösséget is igyekeznek erősíteni.

„Bízunk benne, hogy ezen a közösségi élményen keresztül, amit a gyerekek ilyenkor megtapasztalnak, láthatják azt, hogy más parókiákon is vannak olyanok, akik számára fontos a hitük megélése. Nagyon gyakran hátrányos helyzetből jönnek, számukra egy ilyen esemény kilépés az otthoni környezetből. Mindig sok-sok örömöt és élményt ad számukra” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A templomból a sajóvárkonyi közösségi házba sétáltak át a fiatalok, ahol különböző feladatokat oldottak meg csoportokban. Tanultak dalokat, játszottak szókeresőt, kézműveskedtek, és színjátszás is szerepelt a programban. A nap központi témája, az angyalok, már előrevetítette a közelgő, november 8-i ünnep lényegét is, Mihály és Gábor főangyalok emléknapját.

Balogh Győző atya szerint fontos, hogy a roma származású gyerekek keresztény kultúrán alapuló értékrend szerint tudjanak együtt élni más népcsoportokkal, ebben lényeges az egyház és az iskola szerepe is. „Az egyháznak követnie kell az idő változásait, és mivel országunknak több mint tíz százalékát jelenti ez a népcsoport, ezért meg kell találni a bánásmódot, hogyan tudjuk őket integrálni az egyház életébe, és majd nyilván az ország életébe is szeretnénk minél jobban bevonni őket” - nyilatkozta Győző atya.

A nap végén a gyerekek élményekkel gazdagodva, és az angyalokkal kapcsolatos ismereteiket elmélyítve utazhattak haza.

forrás: ozd.hu

Címkék