„Kincses szigetek” – a hittanos évzárón

A Miskolci Egyházmegye hittanosai számos játékos feladaton keresztül gyűjtötték "kincseiket" a sajópálfalai évzárón, és adtak hálát közösen az elmúlt tanévért. Ekkor került sor a kegykép könnyezésének 300. évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésére is.

hittanos évzáró

Jármi Zoltán, a Hitoktatási Bizottság elnökének beszámolója a hittanosok évzárójáról:

Ebben az évben is megrendezésre került a Sajópálfalai Hittanos Évzáró. Az elmúlt évek pozitív emlékei, örömei, nagyon sikeres szervezései sejtették, hogy ez az év is egy szép programmal fog zárulni. Nagy szeretettel köszönöm meg az elmúlt években Marincsák László atya szervezői munkáját, illetve a több éven át nagyon profi játékmesterként tevékenykedő Dr. Janka Gábor atya áldozatos tevékenységét, illetve az elmúlt évben főtisztelendő Papp Zoltán atya nagyon eredményes szervezői munkáját.

Ebben az évben az Ifjúsági Iroda vezetője Salai Szabolcs diákónus atya és segítői Debreceni Zoltán és Varga Csaba tisztelendő urak szervezték az úgynevezett Kincses sziget c. játékot. A nap mottója a Máté evangéliumból ismert idézet: „Ahol a kincsed ott a szíved is” (Mt 6,21)

A napot Szent Liturgiával kezdtük, hogy hálát adjuk az évben megkapott kegyelmekért és minden dologért, amelyben a jó isten részesített bennünket. A szentbeszédet Orosz Atanáz püspök atya mondta. Kiemelte, az Istenkapcsolatunk áldozatos jellegét. Megfogalmazta, hogy szimbolikusan, ahogyan ide most mindenki megérkezett valamilyen áldozatot hozott. Az Istennel való találkozás biblikus helye nagyon sokszor a hegy, a magaslat. Ahogyan felmegyünk a sajópálfalai templomdombra, az oltár előtt állva, majd a baldahinra feltekintve az Isten felé tud emelkedni a keresztény ember szíve és lelke. Hálát adunk az esztendőért, az Isten kegyelméért és kérjük áldását a nyár folyamán is. Köszönjük püspök atya hálaadó szavait.

A gyerekek, az ebéd és a jégkrém elfogyasztása után neki vágtak a szigetek felkutatásának. Három helyszínen, szigeten zajlott a játék (Sínai Sport Sziget, Athoszi Lelki Sziget, Népi Játékok Szigete), ahol különböző sportos, bibliai, ügyességi, és hittanos tudást igénylő feladatok vártak a Kincsvadászokra. Minden szigeten megadott mennyiségű kincset kellett összegyűjteni ahhoz, hogy a következő szigetre át tudjon menni a csapat. Minden csapat kapott egy kis kincsgyűjtő „kincses ládikát” Ebben az esztendőben az első a Miskolc – Görömbölyi, a második a Komlóskai, míg a harmadik helyezett a helyszínen táborozó ruszin gyerekek lettek.

Jó hangulatban, de elfáradva mindenki végig járta a három szigetet, s majd a filagória árnyékában az utolsó állomás várta a gyerekeket, ahol a 300 éves Sajópálfalai Szűz anya képét rakhatták ki és vihették haza a csapatok emlékbe. A jubileumi évhez méltóan most 30 egyházközségből gyűltünk össze több mint háromszázan az év lelki és testi, vagyis játékos lezárására.

Nagy szeretettel köszönjük meg a Sajópálfalai egyházközségnek a befogadást, Kiss Attila atyának és munkatársainak a lelkes szervezést és a nagyon sok segítséget.

A sajópálfalai kegykép könnyezésének 300. évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázatra beküldött csaknem 90 alkotásból a négytagú zsűri a következő gyerekek alkotását emelte a díjazottak közé:

Az 1-2. osztályosok korcsoportjában

  1. helyezett: Berger Kincső  (Tiszaújváros)
  2. helyezett: Sós Máté (Miskolc)
  3. helyezett: Kutasi Kitti (Alsóvadász)

A 3-4. osztályosok korcsoportjában

  1.  helyezett: Demeter Boglárka (Miskolc)
  2. helyezett: Szabó András (Miskolc)
  3. helyezett: Olajos Orsolya (Miskolc)

Az 5-8. osztályosok korcsoportjában

  1. helyezett: Kisiczki Eszter (Homrogd)
  2. helyezett: Strabek Dorina (Homrogd)
  3. helyezett: Nagy Valéria (Monaj)

Az első helyezettek egy-egy tabletet, a második helyezettek egy-egy mp4 lejátszót vehettek át fülhallgatóval, melyekre  a szervezők hangzó Újszövetséget telepítettek. A  harmadik helyezettekre egy-egy könyvcsomag várt a Líra könyvesbolt és a Manó Könyvkiadó felajánlásával.

Különdíjban részesültek Szathmári László és Szathmári Anna, Kiss Mária Zsuzsanna, Thomázy Gréta és Vendel, valamint a Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskola ötletes és látványos alkotásába bekapcsolódó hittanos gyerekek közössége.

Gratulálunk a nyerteseknek!

FÉNYKÉPEK

Címkék