Kereszt jelzi a leendő bölcsőde és óvoda helyét Sajószentpéteren

Sajószentpéteren a Miskolci Egyházmegye bölcsőde és óvoda építését tervezi. A munkák elkezdését a telken elhelyezett és megáldott kereszt jelzi immár.

kereszt

December 6-án, délután áldotta meg Orosz Atanáz püspök az épület telkén felállított kőkeresztet.

keresztmegáldás

Ősi szokásunk szerint kereszt fölállításával kezdjük el a messzire mutató terv megvalósítását, mondta Atanáz püspök a keresztszentelésen. Szent Miklós ünnepén figyelmünket mindenhol a gyermekek felé fordítjuk. „A mai délutánon is értük jöttünk ki ide, hogy Isten ajándékaként számunkra bölcsőde és óvoda épülhessen. A szertartás órájában - pénteken délután három órakor - különösen átérezzük, hogy mindenben, amit elkezdünk, a keresztre feszített Megváltó segíthet nekünk; Reá vagyunk utalva, Őhozzá ragaszkodunk, Ő a mi életünk. Amikor a továbbadott életet neveljük, akkor is mindenben Őreá tekintünk, az erőforrást Tőle reméljük.” – hangzott el a püspöki tanításban.

Az újabb bölcsődei és óvodai férőhelyek kialakítása hiánypótló Sajószentpéteren; ilyen jellegű egyházi fenntartású intézmények nincsenek a tizenegyezer fős településen. Az épületben két-két csoport kialakítására nyílik lehetőség, a tervek szerint már a következő nevelési évtől. A beruházás megvalósítását kormányzati támogatás (EGYH-KCP-18-0130 és EGYH-KCP-18-0164), valamint további megpályázott források teszi lehetővé.

látványterv

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Faragó Péter, a település polgármestere, a társegyházak képviselői között Major Zsolt tiszteletes, az egyházközség tagjai, a helyi intézmények vezetői, valamint Szarka József, borsodi kerületi esperes és dr. Janka Gábor, kazincbarcikai parókus atya. A kőkeresztet helyi vállalkozás készítette el, a rajta elhelyezett corpust Gábor atya festette.

kereszt

Jármi Zoltán, sajószentpéteri parókus köszöntőjében a Szent Miklósnak tulajdonított mondást idézte: Ha ajándékot adsz, add a szíveddel, nehogy a kinyújtott kéz ott maradjon viszonzást várni. A közösség nevében mondott köszönetet az „ajándékért”, amelyben a jövő, a felnövekvő ifjúság áll a középpontban, és nem utolsó sorban a keresztény értékrend szerinti nevelés megvalósulásának célja.

TOVÁBBI KÉPEK

Címkék