"Kelet és Nyugat között. Bizánci hagyományú keresztények Magyarországon" - konferencia Bécsben

"Kelet és Nyugat között. Bizánci hagyományú keresztények Magyarországon" ("Zwischen Ost und West. Christen byzantinischer Tradition in Ungarn") címmel megrendezett nemzetközi konferenciának adott otthont a a Bécsi Érseki Szeminárium. A tanácskozást október 22-23. között rendezték meg.

Atanáz püspök, Fülöp metropolita

A konferenciát a Bécsi Egyetem Katolikus Teológiai Karának Keleti Keresztény Teológiai és Történeti Tanszéke (Prof. Dr. Thomas Mark Németh) és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával 2018-ban létrehozott Lendület Kutatócsoport (vezető: Dr. Véghseő Tamás) szervezésében, a Pro Oriente Alapítvánnyal együttműködve szervezték meg.

csoportkép

Köszöntőjében Fülöp érsek-metropolita és Alfons Kloss (a Pro Oriente Alapítvány elnöke) utaltak a rendezvény határokon átívelő jelentőségére, amelyet Arszéniosz (Kardamakis) metropolita üdvözlő szavai is nyomatékosítottak. A konferencián az egyházak több képviselője is részt vett, többek között Andrej (Ćilerdžić) püspök, Ausztria és Svájc szerb ortodox egyházmegyéje és Yuriy Kolasa általános helynök (az osztrák keleti keresztény hívők ordinariátusa).

 

A tanácskozás első napján, melynek középpontjában az egyháztörténet állt, Baán István a magyar királyság területén lévő ortodox egyházak középkori fejlődését vázolta fel, míg Molnár Antal a török közigazgatás és a szerb-ortodox egyházszervezet 16-17. századi kapcsolatát ismertette.

Fülöp érsek a konferencián

Ötvös Csaba a magyar ortodoxia 19. századig tartó történetével foglalkozott. Dr. Véghseő Tamás előadásának tárgyát a magyarországi görögkatolikus egyház történelmi útja képezte, amelyet az előadó a 18. század végéig mutatott be; majd ezt folytatta Janka György a 21. századig.

Az első nap estéjén Fülöp metropolita atya a Schottenkirchében bizánci rítusú püspöki liturgiát mutatott be, amelyen Christoph Schönborn bécsi érsek mondott homíliát. A szertartáson részt vettek a „Lautitia" kóruscsalád tagjai Nemes József vezetésével.

Fülöp érsek

A rendezvény második napjának reggelén a résztvevők a Stephansdomban Orosz Atanáz, miskolci megyéspüspök vezetésével Parakliszon vettek részt, amelynek keretén belül körmenetet tartottak az eredeti máriapócsi kegyképpel és a jelenlévők áldásban részesültek az ikonhoz tartozó ereklyével.

Atanáz püspök áldást ad

Ezután Földvári Katalin bemutatta a máriapócsi kegyhely történetét, majd Terdik Szilveszter ismertette a magyarországi görögkatolikus és ortodox egyház művészetének főbb vonásait. Dobos András a magyar görögkatolikus egyház liturgikus életébe nyújtott bepillantást. Szabó Péter előadásának középpontjába ugyanennek az egyháznak az aktuális kánonjogi kérdéseit helyezte, míg Atanáz püspök atya a görögkatolikus egyház karitatív-szociális tevékenységét mutatta be.

Atanáz püspök

Zárszóként Thomas Németh köszönetet mondott minden közreműködőnek. A szervezők mellett a „Zusammenleben" alapítvány is támogatta a konferenciát, az előkészületeket és a rendezvény megvalósítását pedig Olha Uhryn egyetemi tanársegéd és a tanszéki munkatársak segítették. Annak ellenére, hogy a járványügyi korlátozások miatt néhány előadó nem tudott a helyszínen részt venni a konferencián, a rendezvény mégis többféle (pl. online, jelenléti) lehetőséget kínált a találkozásra és eszmecserére, valamint a kutatás és az ökumené előmozdítására is.

Az elhangzott előadások írott változatai 2022-ben a „Neue Forschungen zur ostmittel- und südosteuropäischen Geschichte" című sorozatban jelennek majd meg.

FÉNYKÉPEK

Még több információ a konferenciáról: https://okk-ktf.univie.ac.at/ 

Szerző: Thomas Mark Németh / okk-ktf.univie.ac.at (fordította: Földvári Katalin), fotók: Fotók: Claudia Schneider, David Bratnick, Olha Uhryn, Balogh Katalin, Thomas Mark Németh, Terdik Szilveszter


 

Címkék