Kárpátaljai ingyenkonyhákat támogat a Karitász újabb adománya

A háború kitörésétől kezdve önkénteseinkkel a hazai és a kárpátaljai karitász csoportjaink által közvetlenül - embertől emberig – segítünk a menekülteknek. Közvetlenül segítünk a hazánkba érkezőknek a határmenti barabási menekültponton, valamint Kárpátalján a menekült szállásokon, a kórházakban, az ingyenkonyhákon, az árvaházakban és a magukra maradt kisgyermekes családoknak és időseknek is.

adomány rakodása

A nehéz sorsú kárpátaljai magyarok a háború kezdete óta több ezer menekültet fogadtak. A Munkácsi Karitász által működtetett konyhákat támogatja újabb segélyszállítmányával a Katolikus Karitász. A 13 ingyenkonyha fenntartása már eddig sem volt könnyű feladat, most azonban a tartós élelmiszer megnövekedett árai miatt szinte lehetetlenné vált. A Katolikus Karitász rendszeresen támogatja a Munkácsi Karitász területén működő konyhákat, a háború kezdete óta közel 70 alkalommal juttatott el számukra alapanyagokat, valamint egyéb, főzést nem igénylő tartós élelmiszert.

A Karitász fontosnak tartja, hogy ne csak a Magyarországra érkező menekülteket támogassa, hanem azokat a belső menekülteket is, akik Ukrajnában szeretnék átvészelni ezeket a nehéz időket. Ugyanakkor kiemelt célja a segélyszervezetnek évek óta a határon túl élő, anyanyelvet és kultúrát mai napig őrző magyar kisebbség támogatása.

autók

Ugyanakkor továbbra is támogatják a határon túli Karitász szervezeteket, akiknek most a belső menekültek ellátásáról is gondoskodnia kell a hátrányos helyzetű magyar családok mellett. Az elmúlt hetekben összesen több, mint 110 millió forint értékű anyagi és tárgyi támogatást juttattak el Kárpátaljára. Naponta két teherautónyi főzéshez szükséges alapvető élelmiszert visznek nekik, hogy a szegénykonyhákat működtetni tudják ebben a nagyon nehéz időszakban is. Az egyházmegyei Karitászok és az Esztergom-Budapest Főegyházmegye felajánlásaiból eddig már 4 mikrobusz került a Munkácsi Egyházmegyei Karitászhoz, amit a tartós élelmiszerek és az elkészült ételek szállításához tudnak használni. Az ingyen konyhák működtetésének támogatása a továbbiakban is kiemelt célja a Katolikus Karitásznak. Ehhez mind tartós élelmiszert, mind további mikrobuszokat juttat a Karitász Kárpátaljára.

A Felső -Tisza vidékén az Orvosmisszió ellátási területén (Nagyszőlős, Huszt, Visk, Técső, Aknaszlatina, Nagybocskó, Gyertyánliget, Rahó, Kőrösmező):

  • menekültszállások és szegénykonyhák támogatásával a belső menekültek ellátását segítjük,
  • kórházak támogatásával az orvosi ellátást, olyan intézményekben, ahová sebesültek is érkeznek,
  • a háborús övezetekből Kárpátaljára áttelepített árvaházak segítésével a legnehezebb helyzetben lévő gyermekeket támogatjuk és
  • a helyi karitász csoportjaink által pedig élelmiszert csomagokkal azokat a családokat, melyek sok gyermeket nevelnek és azokat az időseket, akiket egyedül maradtak, családjaiktól támogatást nem kapnak.

Így tudunk leggyorsabban, közvetlenül ott segíteni, ahol a legjobban rászorulnak a Kárpátalján élők.

Ezúttal öt kisbusznyi tartós élelmiszer, valamint gyógyszer indul útjára Barabásról, Munkácsra, Aknaszlatinára és Kőrösmezőre. A húsvéti ünnepek alkalmával kiosztott élelmiszercsomagok pótlására, az ingyenkonyhák további támogatására érkezik most segítség a kárpátaljai térségbe, valamint olyan alapvető gyógyszerek, vitaminok, melyekre a mindennapi életben van szükség.

Fehér Ferenc, Écsy Gábor

Fehér Ferenc, a Munkácsi Szent Márton Egyházmegyei Karitász vezetője fogadta a segélyszállítmányt a szervezet központjában. Mint elmondta: „Konyháink mindenhol részt vesznek a belső menekültek étkeztetésében is. Köszönjük az ebben való segítséget, mind az alapanyagokban, mind a szállító eszközökben, amit korábban kaptunk. Elhúzódó munkára készülünk, s jelenleg az is probléma, hogy kevesen vagyunk a feladatok ellátására. De kitartunk,  reménykedünk, hogy a jelenlegi kapacitásunk elegendő lesz.”

A Karitász folytatja a segélyszállítmányok térségbe juttatását, a következő hetekben újabb konvoj indul majd Munkácsra, amellett, hogy barabási osztópontunkról a beregszászi Szent Anna Karitász rendszeresen visz tartós élelmiszer adományt.

Forrás és fotók: Katolikus Karitász

 

Címkék