Kántorok találkozója a Miskolci Egyházmegyében.

Hagyományosan a karácsonyi készület idején megrendezésre kerülő kántortalálkozó témája a téli nagy ünnepek dallamának áttekintése volt a cél.

kántortalálkozó

A Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon közösségi termében találkoztak a Miskolci Egyházmegye kántorai 2019. november 30.-án. A továbbképzésnek a célja az volt, hogy a decemberi ünnepektől egészen a gyertyaszentelő ünnepig a változó részeket teljes egészében áténekeljék, a nehezebb dallamokat pedig gyakorolják. A találkozót Gorcsa György tokaji parókus atya szervezte, aki már több éve gondoskodik a nyári és őszi továbbképzésekről.

A találkozón Atanáz püspök  is részt vett, segítve a közös kántori munkát, biztatva a szolgálatot teljesítőket, a szép méltóságteljes énekek vezetésére.

kántorok

A találkozó jó hangulatát az is meghatározta, hogy a képzések alatt jó kapcsolat alakul ki kántoraink között, egymást is tudják segíteni, amikor arra szükség van, illetve a helyi sajátosságokat is, ami a dallamvilágot érinti meg tudják magyarázni a találkozón.

Adja Isten, hogy szépen szóljon templomainkban az ének, így az Ünnep igazi szépséget és élményt adjon közösségeinknek.

Szöveg és fotók: Makkai László